пʼятниця, 09 січня 2009 17:00

Троє дітей задихнулися чадним газом

2 січня в селі Корощине Олевського району Житомирщини загинули троє дітей. 11-місячний Ілля, Анастасія, 2 роки, та 4-річний Владислав Самойдюки задихнулися чадним газом. Відтоді їхні батьки не живуть разом.

Більшість хат у Корощиному — дерев"яні. Пофарбовані в жовтий колір. Петро і Людмила Самойдюки жили в будинку N20 на вул. Катерини Зеленко. Тепер в домі вибиті шибки, на стінах чорніють сліди полум"я. В одній із кімнат стоять дитячі ліжка, ходунки, іграшки, на холодильнику лежить дитяча газета "Казковий вечір". На подвір"ї в снігу розкидані іграшки, конструктори, чобітки.

— Тут вже ніхто не живе, — гукають сусіди, — Петя перебрався до батька, а Людка виїхала до матері в сусіднє село.

Родичі Петра справляють поминки. Розставили в хаті три столи у формі літери П. На них — салати, картопля, горілка, газована вода. Самойдюка не видно.

— Він досі не може отямитися, — попереджають рідні чоловіка.

29-річний Петро працює лісником. Зранку 2 січня він розтопив у хаті грубу й пішов на роботу. Дружина з дітьми лишилися вдома.

— Про біду мені сказав кум десь о пів на першу, — Самойдюк ледь вимовляє слова. — Я летів додому, але вже було пізно.

Мужики носили відра з водою, але ніхто не ризикнув лізти всередину

Хата загорілася десь між 11.00 і 12.00.

— Дивлюся, вогонь валить із спальні, — згадує сусідка 41-річна Світлана Баланчук. — Збіглися сусіди, Славко Мучичко вибив вікна. Мужики носили відра з водою, але ніхто не ризикнув лізти всередину. Я полізла крізь вікно. Загорілося волосся. Діти були на ліжечках. Я по черзі їх винесла. Вони були вже мертві.

Причина пожежі не відома. Піч не горіла. Селяни припускають, що діти бавилися сірниками.

— Пєтя, я не хотіла тобі казати, але у Владика вся голова була синя, — додає Баланчук. — Ніхто не знає, що Людка робила з тими дітьми!

Поховали дітей 3 січня в селі Кам"янка.

— Останні три роки в мене вимирають рідні, — плаче Петро Самойдюк. — У 2007 вмерла мама, торік — брат Андрій. Йому було 35 років, залишив трьох дітей.

Чоловік каже, що відчував трагедію:

— Моєму батькові якраз перед Новим роком снився сон. Наче в кутку кладовища стоїть неубране жито. А покійна мати просить прибрати його. Так і вийшло. Моїх дітей поховали якраз у куту на кладовищі. А в ці дні в селі ще й собаки страшно вили, голови задирали до неба.

— Якщо голови донизу — значить хтось помре, доверху — буде пожежа, — передає народне повір"я сусідка Світлана Баланчук.

Людмила Самойдюк переїхала до матері в село Рудня-Бистра. На кладовище ходить окремо від чоловіка. Не хоче зустрічатися з його родичами. Боїться, що її поб"ють.

— Зранку 2 січня я вложила дітей спати, — втирає сльози Людмила. На її голові чорна хустина. — Сама пішла до сусідки повернути посуд, який на новий рік брала. Як побачила дим, рвалася в хату. Мене не пускали. Останнім винесли Владика. Я йому робила штучне дихання, але він був мертвий. Сусідка Галя вищала, що це я винна. Била мене, тягала за коси.

— Людочку зараз усі цькують, але безпідставно, — додає 51-річна Фелімена Саленко, матір Людмили. — На похоронах кричали, щоб її заживо закопали з дітьми. Їй треба їхати звідси, бо мало що може статися.

Міліціонери перевіряють причини трагедії. За недогляд дітей проти Людмили Самойдюк можуть порушити кримінальну справу.

Зараз ви читаєте новину «Троє дітей задихнулися чадним газом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути