пʼятниця, 23 вересня 2016 00:55

Терориста Євгена Жиліна вбили двома пострілами
3

Євген Жилін викладав у соцмережах фотографії в камуфляжі на тлі російських ­танків на Донбасі
Фото: ФОТО З САЙТА www.ok.ru
Дружина Жиліна  Галина з молодшою донькою Варварою
Доньки Євгена Жиліна Валерія і Кате­рина

У підмосковному селищі Горки-2 увечері 19 вересня застрелили лідера харківського бійцівського клубу "Оплот" 40-річного Євгена Жиліна. Його товариша Андрія Козара поранили в шию.

Кілер чекав за столиком ресторану "Ветерок". Був у чорних окулярах, із накладними вусами й рюкзаком. Щойно до закладу зайшли Жилін і Козар — підбіг і тричі вистрелив із пістолета з глушником. Дві кулі влучили в голову і спину лідера "Оплоту", третя — в Козара. Вбивця утік, пораненого забрали до лікарні.

Євген Жилін родом із Харкова. Його батьки 66-річний Володимир Тимофійович та 69-річна Олександра Борисівна мають квартиру в спальному мікрорайоні Салтівка. Син працював у міському управлінні по боротьбі з організованою злочинністю.

Уперше про Жиліна заговорили 2004-го. 26 жовтня в Харкові на вул. Красіна вибухнув автомобіль тодішнього депутата міськради Геннадія Кернеса. В замаху звинуватили капітана Жиліна. З березня 2005-го по грудень 2007-го він провів у слідчому ізоляторі. Чоловіка виправдали. 2008 року він поновився на службі, за кілька місяців — звільнився. Організував контрабанду до України бензину з Росії, намагався привласнити конвертаційні центри Харкова. Через це конфліктував із братами Євгеном та Олегом Слоневськими, які контролювали цей бізнес. Навесні 2014-го в кафе "Норма" Євгена Слоневського розстріляв кілер. Підозри впали на Жиліна.

Із 2012 року Євген Жилін розвивав бійцівський клуб "Оплот". Мав офіс у центрі. До закладу приїжджали бійці з Росії, Кавказу. По місцевих каналах транслювали бої без правил. Водночас із клубом заснував однойменну інформагенцію. Шукав журналістів для написання книжок про ветеранів Другої світової війни, планував знімати фільми. Гроші отримував від бандитів та з Кремля.

2013 року "Оплот" почав пропагувати ідеї "русского мира". При бійцівському клубі створили загони тітушок, які били учасників Майдану в Києві та Харкові. Затятий противник Євромайдану Жилін зізнавався, що в столиці його бійці відрізали вухо автомайданівцю.

— Если человеку отрубить две руки или выбить два глаза — это тяжкое преступление. А если одну руку или ногу — среднее. Я могу спокойно отломать нападающему одну ногу полностью, и мне за это ничего не будет, — сміявся. — Говорю бойцам: вы спокойно можете выбить глаз, отломать руку или ногу нападающему.

22 лютого 2014-го Жилін із георгіївською стрічкою виступив у Харкові на з'їзді депутатів усіх рівнів із південно-східних областей і Криму. Вимагав видати зброю, щоб воювати проти "майдановцев":

— Пожалуйста, создайте в каждом регионе за счет бюджетных средств местного самоуправления дружины, мы должны друг друга поддержать, вооружите нас!

Бійці "Оплоту" штурмували Харківську обласну адміністрацію. З початком війни організація фінансувала терористів на Донбасі. Жилін переїхав до Донецька, хизувався в соц­мережах фото на тлі спалених українських танків. Наприкінці 2014-го посварився з лідером терористичної ДНР Олександром Захарченком і виїхав до Москви.

— Жилін — багатий чоловік. Живе у Підмосков'ї в шикарних умовах. Там розвиває мережу "Оплоту", — розповів учасник харківського антимайдану Андрій Бородавка.

Із березня 2015-го Євген Жилін у розшуку. Його звинувачують у створенні терористичної організації, фінансуванні тероризму. Ще кілька справ проти Жиліна розслідують у СБУ — за фактом "пособництва в привласненні коштів територіальної громади, здійсненому за попередньою змовою групою осіб".

Називають чотири версії убивства

Помста за рекет. У Харкові Євген Жилін мав багато ворогів, у яких відбирав бізнес. Йому не пробачили вбивство власника мережі конвертаційних центрів Євгена Слоневського.

Знищення небажаного свідка. Вбивство Жиліна міг замовити лідер терористичної ДНР Олександр Захарченко. Лідер "Оплоту" мав багато інформації про ватажка терористів і розкрадання російських грошей.

Знищення конкурента. Поранений Андрій Козар розповів, що у "Ветерку" лідер "Оплоту" мав обговорити з компаньйонами варіанти постачання вугілля з окупованого Донбасу. Слідчі вивчають зв'язки Жиліна з радником колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова Ігорем Сосновським. Той жив поряд із Жиліним у Москві, теж вирішував вугільні питання.

Бензинові справи. Жилін постачав терористам Донбасу бензин і дизельне пальне, пише російське видання "Коммерсант". Працював за схемами, якими досі користувався харківський олігарх Сергій Курченко.

Мав дружину, трьох доньок і кількох коханок

У Євгена Жиліна лишилися дружина Галина і доньки — 17-річна Валерія, 15-річна Катерина та Варвара, 6 років. Старша захоп­люється верховою їздою та плаванням, середульша — спортивними танцями. Живуть у російському Бєлгороді. Дівчата виставляють у соцмережах фото, де вони за кермом дорогих автомобілів.

Окрім родини, Жилін мав кількох коханок. Одна працювала в "Оплоті", отримала в подарунок медичний центр. Дружина знала про неї. Кілька років тому Галина протаранила джипом машину чоловікової коханки.

Зараз ви читаєте новину «Терориста Євгена Жиліна вбили двома пострілами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути