четвер, 28 травня 2009 18:24

Священика Володимира Петріва звинувачують у чаклунстві

Автор: фото: Роман ЖИЖАРА
  Отець Володимир Петрів із села Тростянець Ківерцівського району на Волині відкидає звинувачення у чаклунстві. Переконує, що його відвідувачів зцілює молитва
Отець Володимир Петрів із села Тростянець Ківерцівського району на Волині відкидає звинувачення у чаклунстві. Переконує, що його відвідувачів зцілює молитва

Волинська єпархія Української православної церкви Київського патріархату заборонила служити священику 35-річному Володимиру Петріву. Його звинуватили в чаклунстві. Отець правив у Свято-Троїцькій церкві села Тростянець Ківерцівського району.

— Він займається шаманством, — каже декан Ківерцівського округу протоієрей Олег Ткачусь, 38 років. — Тому на його місце ми поставили монаха, щоб відмолював гріхи і знову перетворив церкву на Божу обитель.

15 років тому Володимир Петрів закінчив Волинську духовну семінарію. Одразу приїхав до села Тростянець за 30 км від Луцька. Служив у Свято-Троїцькій церкві. Із матушкою Надією виховують трьох дітей, мають хату, город.

Спочатку парафіяни не скаржилися на священика. Однак півроку тому помітили, що той виконує обряди, які суперечать церковним канонам. Звинуватили в чорній магії.

— А хіба то не магія, коли батюшка наказує принести йому речі, щось шепче над ними, — обурюється протоієрей Олег. — Потім наказує, що робити вдома: де покласти, що кому казати. У нас є конкретні факти. Він користувався картами, гадав на яйцях.

Селяни написали скаргу до Волинської єпархії. Звідти до Тростянця виїхала комісія. За кілька днів настоятеля звільнили. Офіційна причина — за власним бажанням у зв"язку з переходом в іншу єпархію. На його місце призначили монаха Іова.

— Після отця Володимира ми два тижні храм прибирали, — обурюється отець Іов, 22 роки, нинішній настоятель церкви. — За іконами знайшли купу чоловічої та жіночої білизни. Виявляється, за вказівкою отця Володимира прочани клали труси під ікону, водили ними по святому лику. Мовляв, це допоможе в особистому житті.

Отець Іов править у храмі близько двох місяців. Громада виділила йому хату край села, однак він боїться там жити. Каже, отець Володимир обіцяє помститися. Поки винаймає кімнату в церковного старости.

Прочани водили трусами по святому лику

— До мене вночі приїздили якісь люди — наказали забиратися, бо гірше буде, — каже отець Іов. — А селянам отець Володимир пригрозив, що якщо ходитимуть до мене на службу, він нашле на них рак.

Селяни по-різному розповідають про Володимира Петріва. Одні називають його цілителем, інші — боговідступником, бо приписує собі зцілення від чудотворної ікони.

— Досі мали на селі чудотворну ікону Божої Матері, а тепер маємо ще й чудодійного батюшку, — каже місцевий житель Микола Михайлович, 67 років.

Отець Володимир продовжує приймати прочан на своєму подвір"ї. Відвідувачі запевняють, що зцілюються. Раніше миряни з усієї України їхали до Тростянця, щоб помолитися у 360-літньому Свято-Троїцькому храмі біля чудотворної ікони "Одигітрія Свята" XVII ст. Цей образ Тростянецької Богоматері є однією із найцінніших українських православних святинь. Вона зцілює від хвороб кісток, допомагає скаліченим в автомобільних аваріях. Торік ікона оновилася, а на Трійцю біля храму над цілющим джерелом було видіння в повітрі двох хрестів.

— Люди їздили до ікони, а потім почали до отця Володимира. Бо він приписав собі всі чуда, які звершував Господь, — каже монах Іов. — Займається знахарством і бере по 300 гривень за прийом.

Біля будинку отця Володимира в центрі села зустрічаю натовп приїжджих. До священика люди приїхали із Києва, Львівської області. Чекають прийому.

— Яка чорна магія? То чорні роти розпускають плітки, — обурюється 53-річна львів"янка Світлана Приходько. — Він молився за мою дитину і вилікував її.

На ганок хати виходить отець Володимир. У чорній рясі, оперезаний уквітчаним паском. Помітно нервує.

— Які звинувачення? Чого тільки про мене не вигадують, аж смішно. Я навіть не знаю, що таке чорна магія, — каже. — Я не займаюся викачуваннями яєць, ніякими картами, виливанням воску, гаданням або чимось подібним. Вигадують, ніби я їздив до Луцька і продавав мертву воду. Я так розумію, це та вода, якою покійників обмивають.

Володимир Петрів заперечує, що займається знахарством.

— А те, що приймаю людей, так вони самі приїздять, — пояснює. — Я, як духовна особа, не маю права їм відмовляти. Не раз просив, щоб їхали до церкви, а не до мене. А вони мені: ми приїхали поспілкуватися з вами. Хочемо, щоб ви за нас молилися. То що я, забороню? Невже це магія, якщо до батюшки звертаються за допомогою?

У власному звільненні священик звинувачує начальство.

— Зі мною повелися несправедливо, бо чорною магією я не займаюся. Це великий гріх. На мою підтримку люди підписи збирали, але ніхто на це уваги не звертав. Більше не переступлю порога тої церкви, — запевняє отець Володимир.

Він каже, що нині править у храмі Казанської ікони Божої Матері в місті Тернополі. Щотижня їздить туди із Тростянця.

Зараз ви читаєте новину «Священика Володимира Петріва звинувачують у чаклунстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути