вівторок, 05 квітня 2011 04:30

Священика Леоніда Кухаря знайшли повішеним

Священика 58-річного Леоніда Кухаря із села Карпівка Могилів-Подільського району Вінниччини знайшли повішеним 20 березня. Висів на чорній мотузці, прив'язаній до металевих сходів дзвіниці навпроти церкви. Першим його побачив кум Анатолій.

— Десь опівдні я ще бачила батюшку в магазині, — каже Людмила Квятковська, завідувачка сільським клубом. — Питаюся, чого самі ходите, не найшли когось меншого послати? А він каже, кум у гостях, треба вгощати. По обіді зайшла в сільраду. А десь о 15.30 забігає цей Анатолій. Спокійнісінько заявляє: "Визивайте міліцію, батюшка повісився". Що ти мелеш, кажемо, отямся. Він знов повторив. Питаємо: то чого не спас? А він: "Я в органах робив, знаю, шо не треба торкатися, отпечатків лишати".

Анатолій — офіцер міліції у відставці. Працював заступником начальника чоловічої колонії в сусідньому селі Сказинці. Там і живе. Напередодні ночував в отця Леоніда. Він із родиною теж колись жив у Сказинцях. 10 років тому розлучився і перебрався в Карпівку. Раніше працював учителем біології.

— Усі позбігалися до церкви, — згадує її староста 71-річний Микола Косташ. — Приїхала міліція. Людей не пускали, але ми з нашим головою підійшли ближче. Я за життя бачив вішальників. У них сині лиця, язик на бік, на шиї синяки. А в батюшки не так було. І зашморг не на шиї, а на рівні рота. Так, як ото буйного коня запрягають. Висів на чорній мотузці. У церкві таких не було. Я то знаю, бо я — помічник батюшки. У хаті речі були розкидані. Але отець Леонід був чистюльою.

Староста показує церкву на пагорбі. Та має три бані, розфарбована в зелено-сині кольори, огороджена кам'яним парканом. Скрізь охайно. Хатина покійного протоієрея Леоніда — біля церкви, не опечатана. На двері сперта соснова гілка. Микола Косташ відчиняє оселю, заходить у коридор, кухню. Усе прибрано, електроплитка та каструлі вичищені, у морозилці лежать вареники.

— Батюшка наліпив. Хазяїном був, сам готував, стірав. Тіки шо жив без матушки. Тримав великого пухнастого кота. То одна жінка з села захотіла його собі, обміняла на 33 рози. Батюшка висадив їх кругом церкви. А потім нового кота приніс. Тоже виростив розкішного, вгодованого.

Микола Федорович кличе кота.

— Мабуть, прибився до когось, — каже. — Цілий тиждень тут нявкав.

Сільською дорогою літня жінка веде онуку в дитячий садок.

— Подивіться — яка краса, який порядок, — зупиняється біля хати. — Це ж отець і плащівницю придбав, і панікадило. Ми його всім селом поважали. Шо хто на панахиду принесе, він усі пряники роздає дітям. Ми кажемо: собі щось лишіть. А він: скільки мені треба? Дуже добрий був.

У священика залишилися два сина. Старший має сім'ю, молодший — студент.

— Навідувався тільки менший, — продовжує Микола Косташ. — А старшого із жінкою бачили на похороні вперше. Невістка забрала з хати батюшкин фотоальбом.

Біля дитсадка дві жінки розчищають вулицю.

— Усе село говорило, як три роки тому двоє чоловіків вивезли священика за село. Вимагали гроші та якусь стару книгу. Нашу церкву збудували ще козаки. За селом у нас хрест стоїть. Батюшку хотіли на ньому розіп'яти. Але він відказав, що не заслужив на хресті, то розпинайте на сосні. Йому трохи пом'яли ребра і відпустили. Батюшка в міліцію не звертався.

Правоохоронці впевнені, що священик повісився сам.

— Однозначно самогубство, слідів насилля не виявлено, — каже начальник районної міліції Василь Шрамко, 38 років. — В оселі не було ніякого порушення обстановки. Попередня версія — самогубство на ґрунті самотності, адже його діти жили окремо.

Селяни в це не вірять. Упевнені, до смерті причетний кум.

— Це він підштовхнув до самогубства, — каже місцева. Просить не називати її. — Але працював в органах, то міліція його не чіпає. Найбільше поражає, що ніхто не хоче докопуватися. У хаті найшли документи — кредит на комп'ютер. На ім'я батюшки, але ніякого комп'ютера в нього не було. Кум шантажував його якоюсь таємницею. Батюшка мав у минулому помилку, а кум брав гроші за мовчання.

У Вінницькій єпархії православної церкви Московського патріархату коментувати ситуацію відмовилися.

Зараз ви читаєте новину «Священика Леоніда Кухаря знайшли повішеним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути