четвер, 06 грудня 2012 00:30

Судно з 11 українцями розкололося навпіл

4 грудня о 10.20 біля берегів Туреччини в Чорному морі розколовся навпіл і затонув суховантаж "Волго-Балт 199". На борту були 11 українців та один росіянин.

— Це сталося за 12 миль від берега. Судно потрапило в сильний шторм. Зв'язок із ним втратився. Декілька членів екіпажу вистрибнули за борт. Берегова охорона направила вертоліт та три човни до місця аварії, — каже 56-річний Хусейн Авні Мутлу, губернатор Стамбула.

Дві доби в Туреччині були шторм та сильний поривчастий вітер. У вівторок уранці його швидкість сягала 20-25 м/с.

Упродовж 3 год. турецькі рятувальники знайшли у воді п'ятьох членів команди — чотирьох українців та росіянина. Один українець помер дорогою до лікарні.

— Людей, які весь час трималися у воді однією групою, підняли на рятувальне судно. Їм надали медичну допомогу, — зазначає 30-річний Олександр Дикусаров, речник Міністерства закордонних справ.

Українські дипломати відвідали врятованих. З'ясували їхні імена, але не називають. Моряків виписали з лікарні та розмістили в готелі.

— Вони виснажені. Кілька годин провели в холодній воді, але почуваються нормально. Ймовірно, повернуться в Україну за кілька днів, — уточнює Дикусаров.

Інших членів команди рятувальники шукали за допомогою човнів та вертольотів упродовж ночі. Під час операції розбився об скелі турецький рятувальний катер. На борту були шестеро. Врятувався один з них, двоє загинули, трьох вважають зниклими безвісти.

"Волго-Балт 199" завдовжки 114 м збудували 1976-го. Ходив під прапорами Карибської острівної країни Сент-Кіттс та Невіс. З міста Маріуполь на Донеччині вийшов 30 листопада. Перевозив 3,3 тис. т вугілля до порту Анталія. Належав компанії "Валшіп", що розташована в місті Ізмаїл на Одещині.

Українець 20-річний Павло Паску пішов у рейс уперше. Він наймолодший член команди.

— Я не знаю, как сказать его родителям о случившемся. Мама больная, у отца порок сердца, — розповідає у вівторок увечері його двоюрідна сестра Ілона Гергі, 18 років. — Але промовчати не можу. Бо кожного вечора вони дивляться по телевізору новини. Якщо побачать, буде ще гірше. Пішов у рейс минулої середи чи четверга. Дзвонив у суботу. Ми якраз у його батьків у гостях були. Сказав, що з неділі зв'язок перерветься. Щоб не хвилювалися. Він не один у родині, старші живуть в Італії. І родина в них не бідна. Павло не через гроші пішов у плавання. Мріяв про море, був у нього закоханий.

В українському МЗС кажуть, хто вижив, мав змогу поспілкуватися з родичами.

— Ми це чули. Але Павло батькам не подзвонив. Значить, не вижив, — додає у середу Ілона Гергі. — Ніхто з нашими родичами не зв'язувався. Зранку ми ходили у компанію, яка наймала його на роботу. Нам нічого не сказали. Зараз батько пішов телефонувати у консульський відділ.

— Фамилии нам известны. Но пока мы не будем делать официального заявления. Нужно собрать всю информацию, — кажуть у середу зранку в компанії "Валшіп", якій належав суховантаж.

— Павло Паску вижив? — запитую.

— Он числится в списке без вести пропавших, — тихо відповідає.

Прізвища чотирьох врятованих подає український інформаційний сайт "Блек Сіа Ньюз", посилаються на Центральний рятувально-координаційний центр Туреччини. Пишуть, що вижили Олександр Колотун, Мурат Кулбараков, Олександр Єрмішин та Ігор Каразов.

На борту перебували:

1. Капітан — Василь Царюков, 62  роки, Одеса;

2. Старший помічник — Ігор Іваха, 42 роки, Херсон;

3. Другий помічник — Вадим Кирилов, 35 років;

4. Другий інженер — Ігор Душаков, 26 років, Ізмаїл Одеської області;

5. Третій інженер — Каміль Самаєв, 31 рік, Ізмаїл Одеської області;

6. Моторист — Павел Паску, 20 років, Ізмаїл Одеської області;

7. Матрос — Олександр Малочкін, 24 роки, Херсон;

8. Матрос — Олександр Єрмішин, 32 роки, Ізмаїл Одеської області;

9. Електрик — Ігор Каражов, 27 років, Ізмаїл Одеської області;

10. Матрос — Олександр Торган, 24 роки;

11. Кок — Олександр Колотун, 24 роки, Херсон;

12. Старший механік — росіянин Мурат Кулбараков, 32 роки

 

Зараз ви читаєте новину «Судно з 11 українцями розкололося навпіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути