четвер, 26 травня 2011 06:50

Віктор Ратушний загинув, захищаючи завод

Автор: фото: Аріна Кантоністова
  Працівники цукрозаводу в селищі Кирнасівка Тульчинського району Вінницької області чергують біля підприємства. Не пускають представників нових власників
Працівники цукрозаводу в селищі Кирнасівка Тульчинського району Вінницької області чергують біля підприємства. Не пускають представників нових власників

Опівдні 20 травня в селищі Кирнасівка Тульчинського району на Вінниччині ховають 73-річного Віктора Ратушного. Труну проносять біля цукрозаводу, охоронці щосили б'ють у залізну рейку. Напередодні так само скликали людей рятувати підприємство.

Колишній електрик Віктор Ратушний загинув в ніч на 19 травня. Захищав завод від нападників. Тоді на територію увірвалися понад 30 чоловіків. На оборону вийшли 150 місцевих.

— Бігли з усіх усюд, старі і малі. В основному пенсіонери. Я стала перед бандитами на коліна, просила лишити нас. А вони дивляться пустими очима і сміються. Гірше фашистів, — плаче 50-річна Валентина Боровик. — Мусили відвойовувати наш завод. Якщо дамо його порізати, то нам ніде буде працювати, ні за що жити. Ця боротьба уже у крові.

Нападники заскочили на територію підприємства через паркан.

— Зо 15 собак привезли. Викинули трьох охоронців, позривали наші замки, почали свої вішати. І дістали пляшку "Хортиці", стали розливати. Із собою привезли матраци, подушки, каструлі. А нас били, як хотіли. Бейсбольними бітами, гумовими палицями, ціпами, лопатами.

Уранці до райлікарні привезли 10 людей з Кирнасівки.

— Ганні Мазур зламали таз, у Наді Озерової черепно-мозкова травма, Любу Міланич так у живіт влупили, що крововилив стався, — розповідає 59-річний Георгій Северин, інженер цукроварні.

— Перед смертю Ратушний встиг сказати, що його вдарили по спині ціпком. Глибоко вдихнув і впав, — говорить Валентина Боровик. — Спочатку медики казали, що від удару струмом. Певно, його й електрошокером ударили.

У селищі біля заводу стоїть 10 триповерхових багатоквартирних будинків. Там живуть робітники з родинами. Ратушний з дружиною Тамарою Іванівною мешкали у трикімнатці.

— Ми часто з Віктором обговорювали політику. Спокійний мужчина. Не пив, не курив, — розповідає сусід 70-річний Анатолій Михайлович.

Правоохоронці затримали 33 нападників. Вони з Черкащини, більшість були засуджені за важкі злочини.

— Там один такий модний був, Ігор Миколайович. Казав, він тут хазяїн. А коли його кинули його ж бойовики, упав, плакав, що він інвалід, — згадує Ірина Овчарук, 28 років.

Конфлікт виник між працівниками заводу та його двома фірмами-власниками. Відомо, одна з них була металопереробною.

— Фірми хочуть спеціально довести завод до банкрутства і порізати, — каже Юрій Гетьман, депутат райради. — Ми запропонували, якщо не мають коштів, "законсервувати" його. А ми знайдемо інвестора.

З початку року це друге силове протистояння.

— Це продовжується від 22 березня. Тоді був перший наліт. Ми його відстояли. Після цього нам погрожували, що всіх перестріляють, — говорить Георгій Северин.

Кирнасівський цукровий завод простоює з 2006 року. Він був третім у містечку. Перші два, цукровий і залізобетонних виробів, порізали на брухт.

— Ми не допустимо, щоб і цей угробили. Він працюючий, є французька жомосушка, — додає Юрій Гетьман.

Власник заводу не каже, що планує робити з обладнанням.

— Закон України про право власності ніхто не відміняв. То наше хазяйське діло, що ми робимо, — каже Павло Андрєєв, керівник однієї із фірм-власників підприємства.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ратушний загинув, захищаючи завод ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути