вівторок, 26 лютого 2013 07:45

Організатор убивства ридав над жертвою

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Донеччанка Назакет Махмудова біля Гірницького райсуду міста Макіївка тримає портрет загиблого сина Ігбала, президента Конгресу азербайджанців Донецької області. Її старший син Ільгар вимагає, щоб кілери назвали ім’я замовника вбивства брата
Донеччанка Назакет Махмудова біля Гірницького райсуду міста Макіївка тримає портрет загиблого сина Ігбала, президента Конгресу азербайджанців Донецької області. Її старший син Ільгар вимагає, щоб кілери назвали ім’я замовника вбивства брата

— Он для меня был и сыном, и мужем, и отцом, — біля Гірницького райсуду міста Макіївка Донецької області ридає 65-річна Назакет Махмудова. До грудей притискає портрет загиблого сина Ігбала. 14 лютого суд розглядає справу його вбивства.

— Пусть скажут, кто дал им миллион за брата, и я не буду иметь к ним претензий! Как мужчина клянусь! Пусть только скажут! — жестикулює 39-річний Ільгар Махмудов, брат загиблого.

35-річний Ігбал Махмудов родом з Азербайджану. В Україні жив із 17 років. Був президентом Конгресу азербайджанців Донецької області, радником посла Азербайджану в Україні, володів ковбасним заводом, кількома ресторанами й магазинами, навчався в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Шевченка, товаришував з чиновниками й правоохоронцями. Торік 9 травня влаштовував благодійний обід для самотніх пенсіонерів у кафе "Каспій" в Макіївці. На під'їзді до закладу його розстріляли з пістолета. Щойно вийшов із свого "лексуса", як кілери випустили йому п'ять куль у спину й утекли на мотоциклі.

Суд охороняють 24 міліціонери. Оточують приміщення, стають на вході й у коридорі. Це перше засідання по справі. П'ять попередніх переносили. Конвоїри  заводять чотирьох обвинувачених, садять у клітку.

Найстарший — організатор 53-річний Захід Ахмадов, повний сивий чоловік у чорній шкірянці й круглому картузі. Поряд — 25-річний Джавід Агаларов, який стріляв, за ним — 27-річний Денис Грицай, який підвозив кілера на мотоциклі, й 28-річний Денис Денисов, який стежив за жертвою й координував дії вбивць по мобільному телефону. Він вийшов із в'язниці за місяць до вбивства Махмудова.

Адвокати підсудних знову просять перенести суд, бо захворів перекладач.

— Суд позаботился о другом переводчике, — відказує суддя. Представляє перекладача з бюро — дівчину зростом 140 см і вагою близько 40 кг, віком до 20 років.

— Какой твой интерес?! — азербайджанською мовою кричить на неї Захід Ахмадов. — Зачем ты здесь?! Она меня неправильно переводит!

— Тогда сами говорите на русском, — пропонує суддя.

З місця схоплюється Денис Денисов. Вимагає заборонити журналістам фотографувати себе. Суддя погоджується.

— А кто разрешал меня записывать? — обурюється, коли бачить диктофон.

Ахмадов з Грицаєм голосно регочуть. Між собою спілкуються російською.

— Мотив злочину — громадська діяльність Махмудова, — прокурор 28-річна Юлія Куриленко зачитує обвинувачення. — У ході конфліктів Махмудов дав зрозуміти, що зможе добитись, аби Ахмадова притягли до відповідальності або депортували з країни. Ахмадов вирішив організувати убивство. Співучасниками взяв Алагарова, з яким колись познайомились у Баку, і Грицая. Грицай втягнув Денисова.

У момент убивства Захід Ахмадов був у кафе серед гостей. На постріли вибіг, ридав над пораненим і супроводжував того в лікарню.

Усіх чотирьох співучасників затримали за місяць. Начальник обласної міліції запевняв, що вбивство скоєне на замовлення. Однак у висновку прокуратури про замовлення вже не йдеться. Мовляв, Агаларов, Грицай і Денисов допомагали Ахмадову безкоштовно.

— Мне рекомендовали не браться за это дело, — каже Олексій Коваленко, адвокат родини загиблого. — Есть влиятельные люди, которые не хотят, чтобы заказчики были установлены. Но я уверен: за обвиняемыми стоят конкретные люди.

— Главный заказчик на воле, — впевнений 38-річний Азер Махмудов, інший брат загиблого. — За какие деньги было куплено оружие, мотоцикл? Захид — он же никто! Не мог семью прокормить, раньше на рынке торговал, потом стал безработный. А сейчас у него в изоляторе четыре мобильных телефона и полный холодильник, каждый день звонит в Азербайджан.

— Заказчик пообещал исполнителям легкое наказание, если будут молчать, — додає 30-річна Таїсія Махмудова.

Кримінальна справа має 26 томів. Підсудним загрожує довічне.

У Ігбала Махмудова в Донецьку залишились мати, сестра й двоє братів. Ще троє живуть в Азербайджані.

Зараз ви читаєте новину «Організатор убивства ридав над жертвою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути