четвер, 16 березня 2006 20:09

Одеський хакер вкрав чотири мільйони доларів

Автор: фото: надане Сергієм МЕЛЬНИЧЕНКОМ
  Дмитро Голубов (на фото ліворуч — у кепці) у залі Солом’янського районного суду Києва
Дмитро Голубов (на фото ліворуч — у кепці) у залі Солом’янського районного суду Києва

Він називав себе Скрипт. Принаймні, за цим ім"ям його знали клієнти і поліція майже в усьому світі. Він заходив в американські банки через Інтернет і лускав їх як горішки. Врешті-решт його здали американські колеги: Скрипт не поділився з ними, а ті у відповідь розмістили його фотографію в Інтернеті. І підписали: "Скрипт — це Дмитро Голубов з Одеси".

— В Одесі ми не зупинялися в готелі, — розповідає Борис — слідчий Управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС. — Зняли приватну квартиру. Боялися витоку інформації. Місцева міліція просто не дала б нам арештувати Голубова.

Для 23-річного Дмитра арешт став цілковитою несподіванкою. На настирливе "Відкрийте, міліція" він відповів мовчанкою. Броньовані двері квартири в елітному будинку в центрі Одеси треба було штурмувати, а приїжджих оперативників з Києва було небагато. Допоміг сам Голубов: він почав гарячково палити документи і закордонні паспорти. З квартири повалив густий дим. Перелякані сусіди викликали пожежників. Лише на погрозу, що помешкання заллють піною з брандспойтів, Голубов відчинив двері.

Непогані гроші він почав заробляти вже в 13 років

Дмитро народився в інтелігентній одеській сім"ї. Батько — відомий музикант, голова обласного відділення Спілки композиторів. Мати — стоматолог. Сім"я розпалася, коли Діма ще був хлопчиком. Його виховував вітчим, теж стоматолог. Однак ані музика, ані зубопротезування Дмитра не привабили. Непогані гроші він почав заробляти вже в 13 років: продавав циганам та приїжджим бізнесменам візитівки з підробленим підписом начальника ДАІ Одеси. Дмитро називався його племінником і за візитівку просив 300 доларів.

Мільйонером Діма став у шістнадцять. Усього за три місяці. Відкрив інтернет-магазин, в якому нібито продавалися дорогі речі. Його друг і подільник на прізвисько Боа (від "Банк оф Америка") ходив місцевими банками і розказував, який шикарний товар завозиться до їхнього неіснуючого магазину. Гроші, які перераховували довірливі бізнесмени, перекачувалися в Об"єднані Арабські Емірати. Потім Боа їздив туди відпочивати і знімав готівку. Зараз у Каліфорнії він дожидається суду. Йому загрожує довічне ув"язнення.

Три роки тому Дмитро Голубов розробив і запустив сайт Carderplanet.com. Зареєстрував його на Мадагаскарі. В українському УБОЗі розповідають, що навколо сайту утворилося злочинне угруповання з виробництва підробних карток міжнародних платіжних систем "MasterCard" та "Visa". До нього входило близько 700 активістів. На сайті подавався широкий спектр послуг: де купити обладнання для підробки карток і де — готові картки. Поліція Великої Британії вважає, що з початку 2003 року за допомогою цього сайту в банках різних країн вкрадено майже 11,5 мільйона доларів.

В Україні це угрупування діяло з 2001-го по 2006 рік

Отримати пароль доступу на цей сайт можна було лише за великі гроші. Тому будь-хто туди не міг зайти.

— Кілька років тому ми працювали у складі міжнародної слідчої групи у Варшаві, — розповідає слідчий УБОЗу Борис. — Польська поліція зуміла зайти на цей сайт. Його власники миттю вирахували, що це поліція, і протягом трьох хвилин на комп"ютер у Варшаві надійшло 150 вірусних атак. Машина їх ледве витримала. Той сайт ліквідували, але працює інший.

В Україні це угрупування діяло з 2001-го по 2006 рік. Започаткував його такий собі пан Мостовлюк. Він довгий час працював в одному з московських банків. Потім переїхав в Україну. Злочинці підробляли картки міжнародних платіжних систем і скуповувалися в торговельних центрах та супермаркетах великих міст. Купували кілограмами червону ікру та шкарпетки по 117 гривень. Розплачувалися фальшивими картками. Діяли зловмисники у 22 країнах світу. Дизайн карток розробляв відомий графік-мультиплікатор Гурський.

Фальшиві картки група Мостовлюка виготовляла у Дніпропетровську. Наприкінці 2001 року його заарештували і судили. Тоді ж прокурор області дав вказівку оголосити в розшук трьох спільників Мостовлюка. На їхніх квартирах провели обшук. Але слідчий припинив справу.

— Він надав довідку, що підозрюваних не можна оголосити в розшук, бо у справі відсутні їхні фотографії, — розповідає Борис. — Насправді знімки були, — зітхає слідчий і пояснює, що в подібних справах підкуп міліції — звичайне явище.

Одразу ж після суду над Мостовлюком його колеги придбали нове обладнання і продовжили підробляти картки платіжних систем. Тепер уже під керівництвом Дмитра Голубова.

Дмитру загрожувало позбавлення волі до 12 років

— Вони взялися за банкомати. Під час арештів ми виявляли у підозрюваних так звані скани, — продовжує Борис. — Скани — це роздруковані номери пін-кодів банківських карток людей, які отримують зарплату через банкомати. Це означає, що хтось із банківських працівників зливав секретну інформацію злочинцям. "Бомбили", зокрема, банкомати "Укрсоцбанку", "Приватбанку".

Голубов завдав збитків майже на чотири мільйони доларів. Його звинуватили за чотирма статтями Карного кодексу України. Дмитру загрожувало позбавлення волі до 12 років. Однак 22 грудня 2005 року, під час попереднього розгляду справи у Солом"янському райсуді столиці, він був у чудовому настрої.

Суддя Володимир Скорик прийняв рішення звільнити Голубова з-під арешту і передати його на поруки народним депутатам з фракції "Регіони України" Володимирові Демехіну, 50 років, та Володимирові Макеєнку, 40 років. Нардепи внесли по 50 тисяч гривень застави кожен.

— Це цвіт української молоді, — сказав тоді Макеєнко про Дмитра Голубова. — Ми не хочемо, щоб його угробили.

Суддя також відмовив представникам компаній "MasterCard" та "Visa" виступити на суді як громадським позивачам. Свою вину Дмитро Голубов не визнав.

Хакерські рекорди

Найбільше грошей хакерові вдалося вкрасти з банку в 1978 році, у США. Тоді Стенлі Ріфкін, знаний як скромний і сором"язливий програміст, зламав комп"ютерну систему Секюріті Пасіфік Нешнл Банк (Security Pacific National Bank) у Лос-Анджелесі і перевів $10,2 млн на рахунок нью-йоркського брокера. Брокер за це дістав для Стенлі Ріфкіна партію радянських діамантів. Продати камінці хакеру не вдалося — його впіймали. Зате він потрапив до Книги рекордів Гіннеса.
Майже повторив подвиг американця росіянин Володимир Левін. У 1994 році він зайшов у комп"ютерну мережу нью-йоркського Сітібанку (Citybank). Мережа на той момент була незахищена, і Левіну вдалося вивести з банку $10 млн. Його заарештували в Лондоні й засудили до трьох років ув"язнення.

Зараз ви читаєте новину «Одеський хакер вкрав чотири мільйони доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути