вівторок, 21 травня 2013 07:00

Назар Зелінка зламав ложку об котлету

Автор: Малюнок: Дмитро Скаженик
 

26-річний тернополянин Назар Зелінка п'ять днів відсидів у в'язниці Казахстану.  2005-го він працював спостерігачем на тамтешніх президентських виборах.

— Напередодні виборів мали вислати звіт про порушення, а в офіс увірвалися "буранівці" — це, як "беркутівці" в нас, — згадує Назар. — Нас скрутили, забрали паспорти. Тої ж ночі засудили за порушення міграційного режиму. Влада вирішила ізолювати спостерігачів на час виборів. Повезли у в'язницю. Черговий одразу передав мене "смотрящому" казаху. Він узнав, що я по політичній статті, сказав, що уважає. Провів екскурсію по тюрмі, запропонував самому вибрати камеру: теплу "двійку" зі смердючим туалетом чи холодну "шістнадцятку" без смороду. Я вибрав першу. Камера має розміри 10 на п'ять кроків. По боках стоять металеві нари, замість сітки під матрацом лежить лист бляхи. В кутку є туалет — нічим не відгороджена дірка, поряд умивальник — залізне корито. Кран не закручується, постійно цяпає. На нарах лежать страшні засмальцьовані матрац, подушка й одіяло. Камери знаходяться у підвалі. Вологість така, що по стінах вода тече. Годували тричі на добу. У погнутій алюмінієвій мисці давали капусняк — залиту окропом капусту, якусь кашу й котлету. Смотрящий порадив її не їсти, бо двоє сусідів траванулись. Я спробував колупнути, зламав ложку. На другий день український консул передав зубну пасту, щітку, туалетний папір і книжку "Парфумер" Патріка Зюскінда. Передавав ще "Снікерси", але вони не дійшли.

Українців не виводили на прогулянку й на роботу. Після виборів усіх спостерігачів відпустили.

Зараз ви читаєте новину «Назар Зелінка зламав ложку об котлету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути