вівторок, 24 лютого 2009 18:31

Міліціонери відірвали кисть руки Мустафі Хаірову

Автор: фото надане газетою ”Жизнь”
  Мустафі Хаірову ампутували кисть, пошкоджену міліцейською гранатою
Мустафі Хаірову ампутували кисть, пошкоджену міліцейською гранатою

Уночі 22 лютого до хати Мустафи Хаірова увірвалися понад 10 працівників міліцейського спецпідрозділу "Беркут". Господарі спали. Бійці штурмували кімнати, кидали світло-шумові гранати.

Від галасу 59-річний Мустафа прокинувся. Побачив гранату. Думав, що то хулігани кинули у вікно каменюку. Як тільки підняв — вона вибухнула. Чоловікові відірвало пальці лівої руки.

— Тієї ночі я допізна дивився телевізор, — згадує російською Ейваз Хаіров, 26 років, син господаря. — Десь о першій ночі почув галас на подвір"ї. Думав, хтось удерся   металобрухт красти. Підійшов до дверей. Світла не вмикав. Тільки відкрив їх — як перед носом побачив чоловіка в камуфляжі. Він цілився в мене з автомата.

Ейваз закрив двері й кинувся тікати. У цей час почався штурм будинку. Двері вибили, чоловіка звалили на підлогу, пролунали вибухи.

— Після вибуху я почула крик Мустафи, — згадує 53-річна господиня Уріє Хаірова. — Перелякалася. Чоловік корчився від болю. Його пальці звисали на тоненькій шкірці. Один у камуфляжі перев"язував йому руку джгутом. Потім у хату зайшов чоловік у цивільному. Представився заступником начальника Сімферопольського райвідділу міліції. "Сталася помилка", — сказав. — "Беркути" оглянули нашу хату й поїхали. Чоловіка повезли в лікарню.

Хаірови живуть у селищі Мирне Сімферопольського району Криму.

— Я був на місці десь о четвертій ранку, але міліціонерів уже не було, — каже Рефат Чубаров, перший заступник голови меджлісу. Приїхали наші юристи, оформили обставини трагедії. Я зустрівся із начальником райвідділу міліції. Він пояснив, що сталася помилка. Розповіли про цей випадок прокурору.

— Ми вимагаємо від Генеральної прокуратури України негайно розслідувати злочин і притягнути до відповідальності людей, які це зробили, — додає Заір Смедляєв, 47 років, керівник секретаріату меджліса кримськотатарського народу.

Міліціонери пояснили, чому вдерлися серед ночі до Хаірових.

Двері вибили, чоловіка звалили на підлогу, пролунали вибухи

— Із 15 лютого ми розшукуємо небезпечного злочинця, — розказує 47-річний Олександр Домбровський, керівник прес-служби кримської міліції. — У селищі Мирному він викрав дочку своєї співмешканки. Вимагав у матері викуп, інакше обіцяв повернути доньку частинами. Чоловік озброєний.

Міліціонери кажуть, що 21 лютого їм зателефонували двоє місцевих. Запевняли, що бачили розшукуваного на подвір"ї Хаірових. На місце виїхав загін "Беркута".

— Перед штурмом ми обстежували подвір"я, усі прибудови, — продовжує Домбровський. — У цей час із хати вийшов син господаря. У руках тримав палку. У темноті чоловіка сприйняли за злочинця з обрізом. Коли той кинувся тікати — почали штурм. Якби той чоловік стояв і не тікав — трагедії не було б. А так він спровокував бійців.

Міліціонери просять пробачення в Хаірових. Обіцяють оплатити лікування.

Мустафа з сином нині в лікарні. Батькові ампутували кисть руки. У Ейваза перелом основи черепа та забій головного мозку. По цьому факту прокуратура Криму порушила кримінальну справу. За перевищення службових обов"язків міліціонерам загрожує до 10 років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонери відірвали кисть руки Мустафі Хаірову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути