вівторок, 23 квітня 2013 00:00

"Крім невеликого скандалу, лікарям нічого не загрожує"

— У нашій медичній системі ніби досі XIX століття. Лікують без використання сучасних технологій, — каже 49-річний Андрій Роханський, голова громадської організації "Інститут правових досліджень і стратегій".  Має медичну освіту.

— У моїй практиці були випадки, що смерть плода настала, бо не проводили найпростіший моніторинг серцебиття дитини. Таке спостереження мають робити кожні 15 хвилин. Бачили б ви, які широкі очі роблять акушери-гінекологи, коли їм про це кажеш. Вони такого не чули. За 4 години один раз підходять до породіллі у пологовому залі. А потім дивуються, чому плід помер в утробі. Те саме в кардіології. Весь світ використовує коронарографію і стентування. Ця технологія може подовжити життя хворого років на 10. А в Києві кажуть: "Нам це не потрібно". Ситуація досить страшна.

Чи можна говорити про байдужість лікарів?

— Я з таким не стикався. Зараз у медицині працюють здебільшого люди пенсійного віку, виховані на гуманному ставленні, а не на ринкових відносинах. Багато медиків справді хочуть допомогти. І медична освіта в Україні хороша. Але лікарі не йдуть працювати за фахом. Тому що на 1,5 тисячі гривень розумна людина не погодиться. Талановиті виїжджають за кордон або дивляться на інші спеціальності.

Чому правозахисники не хочуть братися за справи, пов'язані з лікарськими помилками?

— Практика свідчить, що такі справи недоказові. У законодавстві немає поняття "лікарська помилка". Суд відмовляється приймати клінічний протокол як доказ. Важко довести, що то була помилка. Кримінальні справи порушують, якщо завдано істотної шкоди здоров'ю — коли пацієнт утратив орган або отримав інвалідність чи помер.

Чим закінчуються такі справи?

— Люди відмовляються захищати свої права. Практично ніхто не хоче судитися. Судді — на боці медиків. А лікарі пояснюють: "Я все робив правильно. Ну пацієнт помер, ну буває". Максимально, чого можна добитися у кримінальному процесі, — засудити медика до трьох років умовно й обмеження обіймати певні посади на рік або два.

Яких справ найбільше?

— Найчастіше намагаються добитися справедливості в акушерстві та гінекології.

Який бачите вихід із ситуації?

— Треба впроваджувати систему медичного страхування. Зробити лікарні не суто бюджетними, а змішаного фінансування. У такому випадку сама система охорони здоров'я почне відсіювати лікарів, які напартачили. Помилився більше двох разів — звільнення. В Америці лікарі, які припустились помилки, платять багатомільйонні компенсації родичам жертв. У нас, якщо суд і ухвалить відшкодувати якусь суму, то лікарі не платять зі своєї кишені, все йде з бюджету. Крім невеликого скандалу і неприємності, лікарям нічого не загрожує.

Зараз ви читаєте новину «"Крім невеликого скандалу, лікарям нічого не загрожує"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути