вівторок, 06 вересня 2011 10:09

Головний освітянин Львова приходив на наради з пістолетом

Автор: фото: Ігор Хомич
  Володимир Огура планував реформувати міську освіту. Закликав батьків заявляти про вчителів-хабарників
Володимир Огура планував реформувати міську освіту. Закликав батьків заявляти про вчителів-хабарників

Начальника Львівського міського управління освіти 40-річного Володимира Огуру звільнили з посади 25 серпня. Чиновник подав фальшивий диплом про вищу освіту. У документі вказано, що закінчив економічний факультет Львівського університету ім. Івана Франка за спеціальністю "фінанси та кредит" 1998 року. З'ясувалося, що він там не навчався.

— Усе почалося зі скарг учителів на нового начальника, — коментує 41-річний Руслан Кошулинський, депутат міської ради. — Скаржилися на його хамську поведінку. Розповідали, що приходив на наради з пістолетом, який випадав із кишені. Та й зовнішній вигляд не дозволяє сприймати його як серйозну людину. Сорочка яскрава із запонками, без піджака або нечищене взуття. Хіба так ходять чиновники? Я поцікавився у знайомих, які закінчували економічний факультет того самого року, що це за чоловік. Вони Огуру не пам'ятають. Це було дивно. Бо такого епатажного чоловіка важко не помітити. Пішли на кафедру, перевірили протоколи держіспиту та захисту дипломів — його прізвища немає. Копія документа Огури має серію ЛР і номер 216. Але того року в усіх була серія ВК. У журналі видачі дипломів під номером 216 — диплом фізика з денної форми навчання та біолога із заочної. Крім того, 1998-го випускникам давали пластикові дипломи. Документ чиновника паперовий.

Володимир Огура 2000-го заснував приватну школу "Ерудит". Навчання там коштує 1800 грн на місяць. Серед дисциплін — бальні танці й верхова їзда. У класах не більш як 15 дітей. У школі не можна користуватися мобільними та жувати жуйки. Заклад вважають одним із кращих у місті.

25-річна Юлія Дембовська влаштувалася в "Ерудит" три роки тому. Викладала українську мову та літературу і зарубіжну літературу. Звільнилася у березні цьогоріч.

— Огура зайшов до класу посеред уроку. Став біля мене, поклав руку на плече і почав гратися моєю сережкою. Якось увірвався у клас зі словами: "Дітки, я звізда, звіздєє нєкуда. А у вас як справи?". Вчителі були зобов'язані носити сорочки певного кольору. Але ні учительської, ні приміщення, щоб переодягнутися, не було. Мусили ставати за шторкою в класі.

До створення "Ерудита" Володимир Огура п'ять років викладав музику у школі №37. 43-річна Наталія Птуха працює там учителькою початкових класів.

— Можна мати чотири дипломи і залишатися повним бараном. Володю знаю як хорошу і розумну людину. Він неодноразово говорив, що здобуває економічну освіту. Як могло таке трапитися з дипломом, не уявляю. Учителі написали йому СМС зі словами підтримки. Відповів коротко: "Дякую". Він мріяв про приватну школу. Працював багато. На канікулах їздив у Польщу на заробітки. Заробляв і музикою — він чудовий саксофоніст. Називав себе "весільним лабухом".

Донька Наталії Птухи 12-річна Анастасія і син Огури Ярема — однолітки.

— Дочка провчилася в "Ерудиті" п'ять років, — продовжує Птуха. — Коли перейшла в іншу школу, рівень знань у неї був значно вищий, ніж у решти дітей. Володя набирав молодих учителів із педагогічного коледжу. Двічі на рік возив своєю машиною у Харків на курси. Платив за бензин, проживання, харчування.

Рік тому Андрій Садовий, львівський мер, призначив його начальником відділу освіти Галицького району — центрального у місті. За півроку запросив очолити міське управління. Володимира Огуру називали чиновником-реформатором. Він запропонував ліквідувати районні відділи освіти, працівників перевести у міське управління. Хотів запровадити інтернет-реєстрацію у дитсадки. Планував використовувати "формулу обліку розрахунку педагогічних ставок". За нею кількість викладачів у школах мали вираховувати залежно від кількості учнів.

— Його реформи не схвалювали, — говорить Марія Бойчук, учителька української мови та літератури школи №63. Огура закінчив цей заклад із відзнакою 1988-го. — Наприклад, ліквідувати районні управління освіти. Скільки людей опинилося б без роботи? Можливо, за ці ініціативи Володимир і поплатився.

Каже, він був зразковим учнем.

— Не згадаю, чи мав медаль, але оцінки отримував тільки хороші. Після школи бачила його лише раз. Вчила також молодшу сестру Оксану. Це взагалі була ідеальна дитина. Батьки теж приємні, робітники, родом із села.

В інтернеті є багато сайтів, де можна замовити диплом практично будь-якого університету України — і сучасні, і радянського зразка. Кореспондент "ГПУ" телефонує за номером, який вказаний на одному з таких сайтів. Цікавиться, у скільки обійдеться диплом економіста Львівського університету ім. Франка.

— 6400 гривень, — розповідає чоловічий голос. — Ціна залежить від престижності вузу та давності документа. Вас цікавить диплом 1998 року? Це коштуватиме дешевше — 2800 гривень. 400 перекажіть на наш банківський рахунок. Решту заплатите, коли передамо готовий документ через кур'єрську службу. Виготовимо за чотири дні. Виглядатиме як справжній. Тільки не буде занесений у реєстр навчального закладу.

Володимир Огура від коментарів відмовляється. Просить кілька днів, щоб обдумати ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «Головний освітянин Львова приходив на наради з пістолетом ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути