Ексклюзиви
пʼятниця, 27 вересня 2013 05:00

Дружині колишнього віце-прем'єра дали п'ять років

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Микола Григорович і Галина Степанівна Жулинські живуть у письменницькому хуторі Конча-Озерна неподалік столиці. Жінка казала, що родина дозволила їй спродати майно, щоб розрахуватися з боргами кредитної спілки ”Турбота”, яку очолює. Але коштів вкладникам не повернула
Микола Григорович і Галина Степанівна Жулинські живуть у письменницькому хуторі Конча-Озерна неподалік столиці. Жінка казала, що родина дозволила їй спродати майно, щоб розрахуватися з боргами кредитної спілки ”Турбота”, яку очолює. Але коштів вкладникам не повернула

19 вересня столичний Шевченківський райсуд виніс вирок 66-річній Галині Жулинській — п'ять років в'язниці з випробувальним терміном на три роки. Її визнали винною у привласненні грошей членів кредитної спілки "Турбота", яку вона очолює.

Галина Степанівна — дружина колишнього віце-прем'єр-міністра і народного депутата двох скликань 73-річного Миколи Жулинського. Вперше міліціонери затримали її 2010-го за шахрайство, підробку документів, викрадення грошей. Слідство і суди тривали три роки. Цей час Галина Степанівна перебувала на підписці про невиїзд.

— На суди я ходив, як додому, — розповідає письменник 64-річний В'ячеслав Прилюк. Він вклав у спілку 500 тис. грн. — Суддя поводилася дуже упереджено, безпідставно переносила засідання. Наприклад, зробила перерву, щоб Жулинська з'їздила в санаторій. У вироку написано, що мені все виплатили, хоча я не отримав ні копійки. Хохма!

Кредитну спілку "Турбота" створили 1996 року при Міжнародній організації "Жіноча громада". Установа приймала депозити під 24% річних, кредити видавала під 35-40%. 2009 року сума депозитів склала майже 20 млн грн, позик — стільки ж, резервний капітал становив 1,3 млн грн. Головою спілки була Галина Жулинська, спостережну раду очолювала дружина поета Івана Драча — Марія. Гроші в установу вклали актори Володимир Задніпровський, Олексій Пєтухов, Олексій Вертинський, Володимир Соляник, поет Василь Герасим'юк.

— Коли я вирішував, куди вкласти кошти, думав: "Краще віднесу Жулинським, аніж віддавати якомусь банку". Тепер сильно шкодую. Мені й дружині треба гроші на ліки, а їх не віддають. Жінці кожні два місяці потрібно проходити курс лікування, а один аналіз на нирки коштує 500 гривень, — каже В'ячеслав Прилюк. — У ту спілку мене загітувала вдова письменника Ярослава Стельмаха — Людмила.

Проблеми з виплатами почались 2008-го. Наступного року провели ревізію, не дорахувались 8,6 млн грн. Галина Жулинська написала розписку, що поверне все протягом 24 місяців. Слова не дотримала, тому вкладники надіслали листа тодішньому президентові Вікторові Ющенку та генпрокуророві. В'ячеслав Прилюк із дружиною першими звернулись у міліцію. За ними — ще 28 вкладників.

— "Турбота" — класична піраміда, — говорить В'ячеслав Дмитрович. — Відсотки і депозити віддавали за рахунок нових вкладників. Тоді ж поспливало, що спілка роздає кредити невідомо кому, підробляє підписи. У Броварському відділенні міліція знайшла порушень на 3,5 мільйона гривень, але справи не порушили. Голову полтавської філії арештували й ув'язнили на сім років.

Галина Жулинська щодня відмічається в міліції. Суд розглядає ще одну справу, де її звинувачують у шахрайстві.

— До кінця судів я коментарі не даватиму, — зітхає вона у слухавку.

Зараз ви читаєте новину «Дружині колишнього віце-прем'єра дали п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути