пʼятниця, 05 липня 2013 06:30

"Дочку вбивали ті самі, що били Іру"

?18 січня 2011-го у Врадіївці вбили 15-річну Аліну Поркул. Нападників не знайшли.

— Аліна була нашою єдиною дочкою, — згадує мати 37-річна Ірина Поркул. Зустрічає біля двору неподалік центру селища. На новому паркані висить табличка "Обережно. Злий пес". — А оце 15 червня я родила ще одну дитинку. Назвали дівчинку Євою. Алінка була домашньою. На дискотеки рідко ходила. Більше дома сиділа, в інтернеті. 18 січня після школи подзвонила: "Мама, зайду на корекцію нігтів". Увечері її телефон був відключений. Ми кинулися в міліцію, що дитина пропала. З нас посміялися: "Та вона десь загуляла, не беспокойте нас".

38-річний Ігор Поркул показує фотографії доньки.

— Алю знайшли вранці у ставку,  — каже. — Лежала роздягнута, в одній майці. Головою в ополонці. Череп розбитий, зламаний нос, челюсті, два удари були у висок. Ми не знаємо, чи її ґвалтували, бо акт вскритія нам не показали. З вух Аліни були вирвані сережки, сумочки й телефону тоже не знайшли.

Поркули зверталися у програму "Битва екстрасенсів". До Врадіївки приїздила група біоенергетиків.

— Сказали, що убійца — людина при пагонах. Її кришують високопоставлені родичі, — говорить Ірина. — А двоє сказали, що за два роки буде таке саме звірство, але жертва виживе й розкаже, хто то був.

— Ми на 95 процентів увєрєні, що дочку вбивали ті самі, що били Іру, — додає батько. — Я спеціально ходив до Іри в лікарню. Обличчя побили так само, вещі забрали так само, навіть сережки шарпонули.

"Врадіївка повстала, бо нема сил терпіти"

Найактивнішим учасником погрому у Врадіївці називають місцевого 51-річного Анатолія Бурлака. Він постійно чергує біля відділку.

— Те, що міліціонери кажуть, брехня, — запевняє. — Народ зійшовся сам, ніхто його не звозив. Врадіївка повстала, бо нема сил терпіти. За три роки у нас зґвалтували кількох жінок. Людям надоїли знущання. Кожен день когось забирали до відділку, били, ламали, заставляли брати на себе злочини. Коли шукали вбивць Аліни Поркул, у 11 чоловік вибили зізнання. Троє з них повісилися, бо не хотіли сидіти ні за що. А у міністерстві це не викликало підозр.

Ви знайомі із затриманими міліціонерами?

— Особисто ні, але знаю, хто такі. Дрижак постійно по барах ходить, за себе ніколи не платить. У міліції він вибиває зізнання. Натуральний садист. Поліщук його друг, і той таксист теж. Вони троє завжди їздять машиною. Тому таксисту зробили документи на зброю, влаштували на роботу єгером.

Що робитимете далі?

— Скличемо віче, яке має взяти владу в селищі у свої руки. Маємо проконтролювати, щоб тих негідників не випустили. Їх виправить тільки в'язниця. Міліція має зрозуміти, що у погромі винувата вона, а не люди. Бо довели.

"Жінку били, вона с ума сошла. Брат помер від розриву сєлєзьонки"

Віра Підгурська, 70 років:

— Мого сина Сашу вбили в 2008 році. За шо, я так і не поняла. Ніби хтіли заставить щось на себе взяти. Приїхав водітєль начальника відділку, каже: "Саша, тебе визивають". Син пішов і пропав на три дні. Мені подзвонив родич, каже, треба Сашку їсти принести. Я зібрала торбу. Запустили на 5 минут. Саша як хліб побачив, то кусками глотав. Казав, йому три дні нічо не давали. А вночі дзвонять: "Саша повісився на умивальніку". Його били страшно, шокера до вуха пхали. Коли ми його забирали, весь чорний був, голова дірява. Батюшка не хотів відспівувать, а як побачив тіло, то мовчки взявся.

Григорій Могильов, 43 роки, фермер:

— Мєнти порушили всю мою сім'ю. Сім років тому в мене вбили маму. З'їхалось всьо керівництво города, експерти з Миколаєва. Клятвенно обіцяли найти. Я мав три продуктові магазіна, мєнти ходили, всьо брали. Потім викликали до відділка на опрос. Дев'ять днів тримали в камері, наділи наручники, пальці в двері пхали. Все казали, шо я маму задушив. Жінку Таню тоже били, руки пхали до води, електрику включали. Вона с ума сошла, у псіхушку забрали. Брата так опрашували, що скоро помер — сєлєзьонка розірвалась від удару. Потім посадили в тюрму племінницю, наче вона вбивця. У тюрмі померла.

Валентина Тодоренко, 25 років, продавець:

— Приїхали до мами міліціонери. Кажуть: "На воду, таблєтки і сядь". Мама в крик: "Що сталось?" А вони на всю хату: "Колю твого вбили!" Виявляється, знайшли мого брата на вулиці. Докторка зі "скорої" казала, що коли приїхала, Коля був вже мертвий і чорний від синяків. Його сильно били і вдушили. А мєнти написали "льогкі тілесні ушкодження". Потім зловили якогось наркомана з Первомайська і кажуть, що то він. Ми впевнені, що то хтось із міліціонерів, бо тільки вони можуть кого-небудь убити, а на наступний день повісить на нього злочини. На Колю повісили, що він украв якісь два коня і мотоцикла.

Зараз ви читаєте новину «"Дочку вбивали ті самі, що били Іру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

88

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути