пʼятниця, 13 січня 2012 07:15

Дмитро Гнап сидить за викрадення неіснуючої машини

Рік і 10 місяців у Чернівецькому слідчому ізоляторі сидить 29-річний Дмитро Гнап, оперуповноважений столичного управління боротьби з організованою злочинністю. Його звинувачують у викраденні неіснуючого автомобіля БМВ Х6.

— Діма розворушив осине гніздо. Він принциповий, не давав красти. За це його посадили. Чули про скандал навколо "мерседеса" Лавриновича (міністр юстиції України Олександр Лавринович нібито їздить викраденим у Німеччині "мерседесом". — "ГПУ")? У Діми була подібна справа, — каже 22-річна Ганна Гнап, дружина Дмитра.

Киянин Дмитро Гнап закінчив факультет банківської справи Київського національного торгово-економічного університету. Як і батько, хотів бути правоохоронцем, закінчив школу міліції. Із 2007-го працював дільничним інспектором у Дніпровському районі столиці.

— Після закінчення навчання думав, де працювати, — розповідає Дмитро в листі "ГПУ" з ізолятора. — Запропонували хороше місце опера по боротьбі з економічною злочинністю. За це мав заплатити 4 тисячі доларів. У мене в кишені було 500 гривень. Доки думав, відділ кадрів відправив мене дільничним.

— Діма страждав від своїх принципів, — каже Ганна. — Бо боровся за правду. Коли дільничним працював, навіть бабушок біля ринку не ганяв. Шкода було.

2008-го Дмитро Гнап перейшов до УБОЗу.

— Багато справ мав, але не міг про це розказувати, — продовжує Ганна. — Знаю, що займався кораблями-ресторанами на Дніпрі. 2009-го почав розслідувати нелегальне ввезення з Придністров'я іномарок представницького класу. Тоді йому почали погрожувати. Якийсь невідомий дзвонив і казав: не покинеш — посадимо. Діма не кидав, мене відправив до батьків.

10 березня 2010-го Дмитра Гнапа затримали, коли йшов на роботу. Відвезли до Першотравневого райвідділу міліції Чернівців. Звинуватили у викраденні БМВ Х6 вартістю 53 тис. євро, який зник у Чернівцях 18 вересня 2009-го.

— Били, тримали прикутим до стільця, у туалет не водили. Закривали з ним чоловіка, який весь час його тряс і не давав спати. Казали, що посадять у камеру до зеків. А там його вб'ють і ніхто його не знайде, бо ніхто не знає, куди він дівся, — каже Ганна. — Звичайні люди тримаються не більше доби, а Діма протримався три. Явку написав 12 березня.

Дмитро Гнап чекає завершення слідства. У нього хворий шлунок, упав зір.

— На кожному побаченні жаліє, що пішов у міліцію, — додає дружина. — Коли тільки сів, то руки опустив, просив кинути його. Тепер вірить, що все може змінитися.

7

років в'язниці загрожує Дмитрові Гнапу. Він упевнений, що його виправдають, бо доказів провини немає.

500

гривень витрачає на кожну поїздку до чоловіка Ганна Гнап. Вона працює перекладачем у столичній фірмі, двічі на місяць возить передачі. Востаннє возила запечену курку, м'ясо, коржики та цукерки. За кожне засідання платить адвокату $400.

 

У справі немає жодного свідка

Дмитра Гнапа захищає столичний адвокат 30-річний Ідан Алієв.

— Наша правова система недосконала, на неї нарікають правозахисники й адвокати, — каже Ідан Алієв. — Але випадок із Дмитром — абсурд вищої міри. У викраденні фігурує автомобіль БМВ Х6 2008 року випуску з номером кузова WBAFG41080LG15096. Його ніхто ніколи не бачив. Ми подали запит до заводу-виробника. Виявляється, машину з таким номером кузова взагалі не виготовляли. У справі фігурує заява начебто потерпілого румуна Станіслава Бачіо. Але його теж ніхто ніколи не бачив, підписи на документах різні. Сумніваюся, що така людина взагалі існує. Навіть якщо десь і є, то у справі немає жодного документа, який підтверджує, що машина його.

Адвокат вимагав випустити Дмитра Гнапа з ізолятора.

— На якій підставі його тримають у СІЗО? Жодного доказу вини, жодного свідка! Я вже мовчу про інші порушення. Пишу сотні клопотань — нуль реакції. Чернівці — це держава в державі. Там що хочуть, те і роблять.

 

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Гнап сидить за викрадення неіснуючої машини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути