вівторок, 09 лютого 2016 05:25

"Автомат вистрілив просто в голову Руслану"

Автор: ФОТО з родинного архіву Кравчуків
  Солдат-контрактник Руслан Кравчук із військової частини в Сторокостянтинові на Хмельниччині загинув на службі. Його з автомата Калашникова застрелив офіцер Віталій Царук
Солдат-контрактник Руслан Кравчук із військової частини в Сторокостянтинові на Хмельниччині загинув на службі. Його з автомата Калашникова застрелив офіцер Віталій Царук

— Ми говорили з чоловіком по телефону близько 19:00. Він прийняв караул. А вже о пів на дев'яту вечора подзвонив брат і сказав: "Руслана застрелили", — розповідає 31-річна Олена Кравчук про загибель свого чоловіка Руслана, 33 роки. Сталося це 3 лютого на зенітно-технічній ракетній базі військової частини А-4009 у Старокостянтинові Хмельницької області. Там старший лейтенант 27-річний Віталій Царук з автомата Калашникова застрелив солдата-контрактника.

У кімнаті для відпочинку Кравчук сів за комп'ютер, одягнув навушники. До приміщення зайшов Царук.

— Руслан із собою зброї не мав. Читав щось в інтернеті. А Віталій прийшов і захотів погратися. Тримав автомат. Він вистрілив просто в голову Руслану. Там були ще хлопці, але ніхто не розумів, що сталося. Брат навіть не встиг повернутися. Помер на місці, — говорить 35-річний Сергій Мельник, брат загиблого. — Чи він перезаряджав той автомат, чи випадково нажав на гачок — неважливо. Чого було із зарядженою ­зброєю заходити в кімнату? А може, нарошно такого хотів?

Свідки інциденту відмовилися від коментарів.

— Це був нещасний випадок. Офіцер охороняв об'єкт, зброя повинна була бути заряджена. Усе сталося випадково. Ненароком натиснув гачок, — говорить Олександр Гладун, заступник командира частини А-4009.

Нині Царук перебуває в СІЗО. Проти нього військова прокуратура відкрила кримінальне провадження. Чоловікові загрожує до 10 років тюрми.

— Були порушені правила поводження зі зброєю. Розряджати її можна тільки у спеціальному відведеному місці на території військової частини, де є кулеуловлювач. З'ясовуємо, чому офіцер із зарядженим автоматом зайшов до приміщення, — каже військовий прокурор Хмельницького гарнізону 34-річний Олексій Стражник.

Царук і Кравчук дружили. Торік разом служили в зоні АТО на Луганщині.

— У нас військове містечко. Обоє хлопців тут жили. Порядні, хороші. Зі слів їхніх товаришів, були на рівні між собою. Ніколи не скандалили. Віталій розлучений, має маленького сина. У Руслана з дружиною дітей не було, — каже міський голова Старокостянтинова 62-річний Микола Мельничук. — Те, що сталося, — випадковість і неприємність для обох сімей.

Кравчука поховали в селі Зеленці Старокостянтинівського району на Хмельниччині 5 лютого. Руслан був стрільцем у взводі охорони й оборони. На зенітно-технічній ракетній базі прослужив 15 років.

— Це був дуже хороший і порядний хлопець, тихий, ввічливий. Доки ходив до школи, жив у нашому селі з бабусею. А мати його — в Нижньому. Як закінчив школу, перебрався до Старокостянтинова. Там пішов в армію. У село часто навідувався такий елегантний, у формі. З майбутньою дружиною Оленкою тут і познайомилися, — розказує 50-річна Надія Ткачук із села Зеленці Старокостянтинівського району Хмельницької області.

Зараз ви читаєте новину «"Автомат вистрілив просто в голову Руслану"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути