Ексклюзиви
четвер, 05 травня 2011 06:45

Європейський суд визнав катування в Україні

Європейський суд із прав людини визнав, що засуджений за вбивство українець 29-річний Іван Нечипорук "став жертвою особливо серйозних і жорстоких страждань, які можна кваліфікувати як катування".

Нагадаємо, Івана Нечипорука і 32-річного Олександра Моцного засудили за вбивство 49-річної Антоніни Іскрицької, яке сталося в березні 2004-го в Хмельницькому. Чоловіки визнали провину, але в суді відмовилися. Пояснили, що їх катували, надали висновки експертизи, які це підтвердили.

Справу розглядали кілька судів. Хмельницький міськрайонний виправдав чоловіків, Шепетівський районний відправив справу на дорозслідування, Апеляційний дав по 15 років, Верховний вирок не змінив. На захист засуджених виступив правозахисник Семен Глузман.

"Здавалося б, найвища судова інстанція — Верховний суд — має відновити справедливість, — писав він у відкритому листі до президента Віктора Ющенка. — Але суддя Микола Мороз із колегами під час розгляду справи у Верховному суді просто проігнорував порушення з боку нижчої судової інстанції.

Правозахисник Тетяна Яблонська називає справу Нечипорука—Моцного результатом корупційних дій міліції, прокуратури і суду, які ставили собі за мету не знайти вбивцю, а посадити будь-кого, аби закрити справу.

Зараз ви читаєте новину «Європейський суд визнав катування в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути