Ексклюзиви
пʼятниця, 15 квітня 2011 00:02

"Кидали до голодних псів цуценят. Тих зжирали живцем"

Автор: фото: Ярміла КОСТЬ
  Спійманий безпритульний собака їсть іншого, який здох від голоду. Фото з притулку за містом Мукачеве, Закарпаття
Спійманий безпритульний собака їсть іншого, який здох від голоду. Фото з притулку за містом Мукачеве, Закарпаття

— Коли вперше приїхали до притулку, були в шоці: в одній клітці здихає собака з переламаним хребтом, у другій — стікає кров'ю, у третій — їсть другого, — розповідає 40-річна Ярміла Кость, керівник благодійного фонду захисту тварин "Лакі" з міста Мукачеве на Закарпатті. Показує сотні фотографій із міського притулку для бродячих тварин.

Притулок у лісі за містом звели восени торік. Комунальники звозять туди відловлених безпритульних собак.

— Ми вирішили допомагати собакам, — продовжує. — Щодня купували на ринку молоко, хліб, варили каші й відвозили. Та на територію нас не пускали. Двоє охоронців забирали продукти, казали, самі віддадуть. Через місяць ми дізналися, що всю їжу забирали цигани, яких комунальники найняли для вилову.

У притулку — 14 вольєрів. Тут можуть жити близько 70 тварин. У клітках закриті по п'ятеро-шестеро особин, половина порожні.

— Запитали комунальників, чому не годують собак, — каже Ярміла Яношівна. — Відповіли, що їхня задача лише відловлювати. Собак просто закривали і чекали, доки ті здохнуть із голоду. Періодично приїжджали і самі вбивали арматурою, щоб звільнити клітки для інших. Але це не найгірше. Собак відловлювали цигани. Привозили їх сюди, влаштовували собачі бої, цькували більших на менших і дивилися, як ті роздирають одне одного. Або кидали до голодних псів цуценят. Тих зжирали живцем.

Волонтер показує фотографії та відеозаписи. Демонструвала їх меру Мукачевого Золтану Лендєлу. Той не знав про знущання.

— За тиждень звільнили кількох комунальників, — каже Ярміла Яношівна. — Та від цього нічого не змінилося. Собак і далі калічать, переламують хребти, ноги, розрізають шиї й лишають здихати. Єдине, що нам дозволили годувати їх. Крім нас, ніхто не годує.

Згідно з законом, у притулку має працювати ветеринар.

— Ми знайшли ветеринара, який закріплений за притулком, — каже Ярміла Кость. — Він має лікувати хворих тварин, усипляти старих і поранених. Але приходить сюди раз у місяць, коли треба здати звіти.

Начальник комунального господарства Мукачевого Микола Бундзяк говорити про притулок відмовився. Мер Золтан Лендєл визнав, що з собак знущалися:

— Ми бачили фото. Працівників комунальних служб звільнено. Депутати виділять з бюджету 200 тисяч гривень на рік на утримання притулку. Хоча краще б за ці гроші поремонтували дороги або провели опалення в художню школу.

Зараз ви читаєте новину «"Кидали до голодних псів цуценят. Тих зжирали живцем"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути