четвер, 31 березня 2011 05:15

Бідних селян записують у грішники

Настоятель греко-католицького храму Воздвиження Чесного Хреста, що в селі  Нараїв Бережанського району Тернопільщини, збирає гроші на ремонт церкви. Позаторік у неї влучила блискавка, загорілася покрівля, просіла стеля.

— Оцінили роботи у 80 тисяч, — розповідає тутешня Галина, 35 років. — А село в нас село велике, біля тисячі дорослих. То вирішили з кожного по 100 гривень брати. Гроші збирають жіночки-прислужниці. Тих, хто здає, записують в один список. Хто не дає — в інший. У нашій сім'ї п'ятеро дорослих, маємо дати 500 гривень. Для нас то великі гроші, бо всі без роботи, живемо на пенсію бабусі. Я пояснила це жінкам. А вони сказали, що сім'ю занесуть до списку грішників. Про нас виголошуватимуть на службі у великі свята, а на Водохреще не освятять хату. Якщо помре бабуся, священик її не відспіває. Коли хтось із дітей доросте до весілля — не обвінчає. Ну як же це так? Ми ж щомісяця здаємо по 5 гривень на церкву.

Настоятель храму 39-річний Олег Дідух немісцевий. Приїздить на службу.

— На ремонт стелі справді потрібно 70–80 тисяч, — каже. — Робитимемо за пожертви парафіян. Із кожного дорослого 100 гривень. Можливо, хтось може здати й більше. Люди ж для себе це роблять, а не для когось. Але силою не вимагаємо. Про списки грішників уперше чую.

Зараз ви читаєте новину «Бідних селян записують у грішники ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути