Ексклюзиви
пʼятниця, 11 березня 2011 06:45

Комплекс "Акварелі" зводять на чужій землі

Майже рік на дорогах Києва можна бачити рекламу "Акварелей". Це житловий комплекс, який будують у місті Вишневе за 5 км од столиці. Однокімнатку забудовник пропонує за $35 тис.

— Мало хто знає, що будинки зводять на краденій землі, — каже 61-річний Дмитро Середа, директор виробничого кооперативу "Кооперативна пересувна механізована колона".

Комплекс "Акварелі" — це 35 житлових будинків на шість–дев'ять поверхів. Окрім квартир, тут мають бути магазини, ресторани, автостоянка, фітнес-центр, дитячі майданчики. Забудовник  "Вишневеміськреконструкція" зводить все на 4,1 га у центрі Вишневого. Поряд — міська рада, супермаркети, зупинка маршруток на Київ.

Територія огороджена будівельним парканом. За ним цілодобово метушаться робітники, працюють бетоновози.

Перша 7-поверхівка майже завершена. Три будинки першої черги забудовник обіцяє здати у березні. Тут же цілодобово працює офіс "Акварелей", де оформляють договори на продаж квартир.

— 80 соток серед цих 4 гектарів належать нашому кооперативу, — говорить Дмитро Середа. — Ми маємо державний акт і державний знак на постійне користування землею.

На місці новобудови раніше стояли гаражі, склади і техніка "Кооперативної пересувної механізованої колони". Кооператив теж будував на замовлення. Останні роки його пайовиками були 12 осіб.

— Кілька років тому підходив до нас Сергій Кафтя, управляючий компанією "Вишневеміськреконструкція", — згадує головний інженер кооперативу Михайло Трофімов, 61 рік. — Просив продати йому цю землю за 2 мільйони доларів. Ми не хотіли, бо планували зводити тут 14-поверхівку. Тоді Кафтя сказав: "Я вам будуватися не дам", — і пішов. 2005 року без нашого відома сесія міськради, яку очолював тепер покійний мер Анатолій Гошко і його зам Стужук, що зараз сидить за хабар, скасували наш держакт. Дали Кафті дозвіл на оренду нашої землі. А за два роки на кооператив налетіли рейдери. Вибили двері в бухгалтерію. Забрали документи, знесли нашу адмінбудівлю, столярний цех із пилорамою, гаражний бокс, паркан.

— Показали нам рішення Ясинуватського суду Донецької області про зміну голови кооперативу, підробили мій підпис, — додає Дмитро Середа. — Замість мене поставили директором маляра-штукатура. Шістьох працівників підкупили. Крановщик Сашко Гладких узяв гроші, а через півроку повісився. Моєму сину стали угрожати. Кафтя все діставав: назви ціну вопроса.

— Доки міськрада слала бюрократичні відписки, Кафтя зводив "Акварелі", — продовжує Михайло Трофімов. —  Дав серйозну рекламу. Але ми не стали скандалити, робили все законно, через суд. Києво-Святошинський і міжобласний апеляційний визнали право на землю за нами. Верховний суд ухвалив рішення, що забудова незаконна. Кафтя сміється: "Доки ви суди виграєте, я всі дома построю". Прокуратура не реагує.

Квартиру в "Акварелях" хотів купити юрист 30-річний Сергій Овсяников.

— Зайшов до їхнього офісу подивитися на документи, — згадує. — Дозволів на будівництво не мають, кошти залучають шляхом участі покупця у фонді фінансування будівництва. Гарантій — ніяких. Покупець платить гроші, а забудовник лише гарантує стабільну вартість квадратного метра. Невідомо, що робитимуть у випадку інфляції. Пишуть, що термін здачі в експлуатацію може продовжитися на основі листа від забудовника. Тобто нереально добитися компенсації в разі затримки.

Покупці помешкань обговорюють інформацію про будинки в інтернеті.

— Учора бачила менеджера з продажу, — каже Ірина Мачулянська, яка вклала гроші у будівництво. — Він переконав, що все гаразд. Є дозвіл міської ради на оренду землі.

— Ми з "Акварелями" не працюємо, — говорить Марія з агентства нерухомості "Юридичне управління". — Вони неправомірно використовують землю. Але люди їм вірять, бо реклама працює на повну котушку.

35-річний Сергій Кафтя запевняє, що має право зводити комплекс.

— Я навіть не допускаю свого програшу. Невже б я затіяв такий  проект і не продумав усе наперед? 2001 року звертався до Середи. Просив провести межу між ділянками. Получив відмову. Тоді запитав пайовиків, чого вони хочуть. Люди кажуть: "Ми працюємо 35 років, останні 10 років нам зарплати не платять, а нам потрібні квартири". Самі переобрали голову кооперативу й отримали те, що хотіли.

— Середа просить скасувати дозвіл на будівництво, виданий  "Вишневеміськреконструкції" від імені кооперативу. При цьому головою є інша особа, — говорить юрист товариства "Вишневеміськреконструкція" Катерина Прокопишина. — Середа і Трофімов діють самостійно.

Зараз ви читаєте новину «Комплекс "Акварелі" зводять на чужій землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути