пʼятниця, 28 грудня 2018 18:03

Навіщо розхитують ситуацію навколо ринку "Барабашово" в Харкові

Навіщо розхитують ситуацію навколо ринку "Барабашово" в Харкові
Міський голова пообіцяв підприємцям повернути частину земель ринку Барабашово в Харкові в комунальну власність міста. Фото: Вікіпедія

Уже який тиждень на найбільшому в Східній Європі ринку Барабашово в Харкові неспокійно. Все почалося з того, що в кінці листопада міський голова пообіцяв підприємцям повернути частину земель ринку в комунальну власність міста. Мовляв, відповідне рішення прийняли на сесії міської ради. А потім міськрада почала вимагати від концерну "АВЕК", який є основним орендодавцем землі ТЦ "Барабашово", розробити генеральний план "з урахуванням вимог міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а також з урахуванням законодавства". В іншому випадку, місцева влада погрожує не продовжувати термін оренди. Всі ці заяви нібито покликані захистити підприємців від концерну "АВЕК", який планує переселити частини торгових об'єктів. Але що ж насправді стоїть за конфліктом?

Факт 1. Харківська міськрада наразі планує повернути в комунальну власність частину ринку "Барабашово". Мер пообіцяв підприємцям, що вони зможуть орендувати торгові місця безпосередньо у міста, і ні про яке перенесення або виселення мови не йде. Але, насправді, йдеться про територію, яка розташована в 20-метровій зоні від лінії електропередач (ЛЕП). А санітарні норми такі, що в 20 метрах від ЛЕП не може бути торговельних об'єктів.

Виходить цікава ситуація. Міськрада вимагає від "АВЕК" генплан з урахуванням всіх вимог законодавства. Якщо концерн виконає ці вимоги — то торгові майданчики, які не відповідають санітарним нормам, повинні знести. Якщо не виконає — місто відбере землю. Але спроби "АВЕК" переселити підприємців на інші локації ринку трактуються міською владою, як утиски бізнесменів, за що знову-таки погрожують відібрати землю.

Факт 2. Ситуація з 20-метрвою зоною навколо ЛЕП не поодинока. Міська влада постійно вимагає від адміністрації ринку перенесення деяких об'єктів. Справа в тому, що торговий центр займає величезну територію, і цілком логічно, що там проходить багато підземних, наземних і повітряних комунікацій, балансоутримувачами яких є комунальні служби міста і державні підприємства. Наразі адміністрація ринку просто завалена приписами про демонтаж торгових об'єктів в охоронних зонах. Тільки за 2018 рік було отримано 12 актів-вимог АТ "Харківобленерго" про звільнення різних локацій. Зі свого боку на демонтажі певних об'єктів наполягають органи територіального контролю і архітектури Харківської міськради. На цей момент, "АВЕК" вже демонтував понад 2,5 тис. кв. м торговельних об'єктів, і ще підлягають демонтажу 5,5 тис. кв. м. Ясна річ, що переселення завжди викликає невдоволення підприємців, яке активно підігрівається владою. Ось тільки міськрада і мерія чомусь замовчують, що саме вони і є ініціаторами демонтажу торгових точок, виставляючи лиходіями адміністрацію ринку та концерн "АВЕК".

Факт 3. Можна припустити, що місцева влада теж розуміє, що зберегти всі торгові точки на теперішніх місцях не вдасться. Як-не-як, це пряме порушення законів. Тому друга больова точка, на яку тисне міська влада — це "непомірні" орендні ставки для підприємців. Міськрада обіцяє, що ставки в майбутньому комунальному підприємстві "Барабашово" будуть в рази менші теперішніх. А точніше в п'ять разів. Якщо зараз орендарі платять 360 грн за кв. м, в КП планують встановити ставку в 70 грн. Крити адміністрації ринку тут нічим — комунальне підприємство, з одного боку, може собі дозволити бути збитковим. А з іншого — місто може встановити таку мізерну орендну плату для ринку, що 70- ти грн з квадрата цілком вистачить для роботи КП. Але є одне але. Абсолютно невідомо, як довго триватиме це "свято комунальної щедрості". Адже, як показують цифри, на інших ринках Харкова орендні ставки навіть близько не наближаються до заявлених владою 70 грн / кв. м. Наприклад, на Центральному ринку ставка за квадрат становить 315 грн, на Книжковому — 600 грн, на Кінному — 190 грн. Так що не можна виключати, що заявлена ​​міською владою ставка — це просто відволікаючий маневр, щоб налаштувати підприємців проти адміністрації. А потім, коли особливо вибору у власників торгових точок вже не буде, ставки стануть цілком ринковими.

Підсумки. У світлі викладених фактів стає все більш очевидно, що про захист підприємців мова не йде. Тут скоріше варто пошукати політичне підґрунтя. Нагадаємо, що концерн "АВЕК" пов'язують з Олександром Фельдманом — впливовим в регіоні політиком, народним депутатом, який пройшов у Верховну Раду не за якимось списками або домовленостями, а як безпартійний самовисуванець, набравши в рідному Харкові 65% голосів.

Нагадаємо, що зараз на ТЦ "Барабашово" і пов'язаних з ним об'єктах працює понад 50 тисяч людей. Тобто по суті "Барабашово" годує більше 150 тисяч жителів міста. Обіцянка кожному підприємцю, що напередодні виборів їм доведеться платити менше за оренду, а значить більше залишати собі, дуже скидається на спробу підкупу голосів виборців. Тоді як вимога держорганів і держпідприємств постійно переселяти торгові майданчики повинна від початку викликати антипатію жителів Харкова до Олександра Фельдмана. Інша справа в тому, чим для звичайних підприємців завершиться цей намір міської влади усунути політичного опонента. Адже в Україні вже не раз намагання захопити торговельні об'єкти призводили до їх повної зупинки. А віра в "безплатний сир" неодноразово заганяла підприємців в мишоловку.

Зараз ви читаєте новину «Навіщо розхитують ситуацію навколо ринку "Барабашово" в Харкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути