пʼятниця, 29 липня 2016 12:36

За годину виявили десятки хворих на гепатит
3

Фото: Денис Скриль

У Полтаві на Соборній вулиці відбулась акція з безкоштовного тестування на гепатити С. За першу годину безкоштовної перевірки виявили більше 10 хворих.

"Вже третій рік поспіль проводимо акцію, щоб привернути увагу громади. Сьогодні в нашій області епідемія гепатиту С. Сьогодні завдяки спільним зусиллям влади, лікарів, громадських організацій нам вдалося досягти певних результатів. По-перше, це визнання існування самої епідемії. На національному рівні минулого року прийняли загальнодержавну програму, яка дала змогу закупити ліки, а Полтавська область однією із перших отримала це лікування", - розповів Максим Демченко, директор благодійної організації "Світло надії".

Цього року організатори отримали 160 безкоштовних тестів. Черга із кількох десятків людей вишикувалась біля пересувних амбулаторій.
"Маю татуювання і знаю, що тепер я в групі ризику. Також нещодавно був у стоматолога. Вирішив перевіритись. Трішки страшнувато дізнаватись результати тесту", - розповів Андрій, полтавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійці АТО вдвічі вразливіші для вірусного гепатиту.

На Полтавщині на лікарняному обліку знаходяться близько 3 тисяч хворих на гепатит.

"Цю цифру спокійно можна помножити на три. Хворобу називають тихим вбивцею. Симптоматика захворювання з'являється лише на пізніх стадіях захворювання. Вірус може знаходитися в організмі багато років. Хворий відчуває слабкість, втомлюваність і просто не звертається до лікаря, приписуючи ці симптоми звичайні втомі на роботі", - розповіла Людмила Волошина, міський інфекціоніст Полтави.

Найбільше ризикують заразитися медичні працівники, які постійно контактують з кров'ю пацієнтів. Високий ризик зараження в наркозалежних або в тих, хто має статеві контакти із носіями вірусу. Зараз передача хвороби може відбутися в манікюрному чи тату-салоні, і в стоматологічному кабінеті.

Нагадаємо, дівчину пограбував та згвалтував хворий на ВІЛ і гепатит.

Зараз ви читаєте новину «За годину виявили десятки хворих на гепатит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути