понеділок, 26 січня 2015 10:55

Вінничани виступили проти політичних репресій та вшанували загиблих маріупольців
6

Фото: Анна Бова

25 січня о 17.30 на Площі Шевченка у Вінниці зібралося близько трьох сотень людей. Розгорнули національні стяги та плакати із написами "Ні політичним репресіям", "Свободу політв'язням Хорту та Шостаку". Після короткого інструктажу люди вишикувалися в колони, вийшли на дорогу та рушили до Площі Героїв небесної сотні. У більшості в руках була світлова піротехніка та балончики із їдким димом. Рух громадського транспорту активісти намагалися не перекривати. Їх супроводжували патруль ДАЇ та кілька десятків міліціонерів.

"Сьогодні рік, як ми взяли штурмом приміщення адміністрації та обласної ради. А тепер активісти, які боролися проти режиму Януковича, і які привели до влади сьогоднішніх політиків, сидять за ґратами", - розповів один із учасників ходи.

Всю дорогу активісти скандували "Воля сильніше тюрем" та закликали до проведення нової революції.

"У нас на часі українська авангардна революція, яка має знищити всю внутрішню гниль. Ми побудуємо країну без пана та холопа. Та перше маємо перемогти нашого ворога - Російську Федерацію. А всі, хто не готовий до війни, має робити закордонний паспорт та виїжджати", - проголосив лідер "Народної волі" Денис Котов та порвав портрет Путіна. Разом із ним це зробили ще кілька активістів.

На цьому протест проти політичних репресій закінчився. Усіх присутніх запросили залишитися на віче. Але більшість людей розійшлася. Ті, хто залишився - запалив свічки в знак пам'яті по загиблих маріупольцях. До мікрофона по черзі підходили активісти Майдану.

"Наш президент має нарешті стати сильним лідером сильної нації. І тому ми маємо до нього кілька вимог. Припинити політичні репресії, бо в країні, яка роздерта війною, це неприпустимо. Розпочати нарешті реформи. Покарати керівників генштабу та АТО за тисячі смертей наших бійців. Ми ініціюємо всеукраїнський збір підписів проти продажних гегнералів-зрадників, які мають в Росії житло і їздять туди на відпочинок. Якщо президент не виконає наші вимоги - це доведе, що він теж зрадник", - сказала активістка Таїсія Гайда.

Після виступів усіх охочих, за Україну молилися священики різних конфесій. О сьомій вечора був організований телеміст із маріупольцями. Вони розповідали жахливі подробиці суботньої трагедії. Вінничани в свою чергу пообіцяли усіляко допомагати та підтримувати жителів їхнього міста.

Зараз ви читаєте новину «Вінничани виступили проти політичних репресій та вшанували загиблих маріупольців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути