середа, 28 січня 2015 19:31

Вінничанам розповіли як економити газ

Газу в українських сховищах залишилось до 15-18 лютого, таку думку висловив представник проекту "Угода Мерів-Схід" Олександр Шумельда кореспонденту Gazeta.ua

"Щодня ми споживаємо 56-60 млн. м. куб. газу. Натомість у сховища не закачується нічого. Якщо врахувати, що технологія вимагає постійного залишку, то користуватися газом нам залишилось кілька тижнів," - вважає експерт.

Ефективне використання енергоносіїв повинно проявитися не у заміні їх іншими видами, а у зменшенні споживання.

"Колега був у Таджикистані і розповідав, що вони платять за електроенергію не по лічильнику, а в залежності від кількості розеток в домі. Так само дивно виглядаємо ми в очах європейців, коли вони бачать нашу енергетичну політику. У Таджикистані розвідано запасів газу на 120 років, а Україна платить одну з найвищих цін за нього."

Люди повинні знати як треба економити.

"Середнє споживання енергії в Україні на 1 м. кв. житла в рік становить 260 кВт. У Європі такий показник вважають критичним і намагаються щоб він не перевищував 136 кВт/м. кв./рік. Це легко виправити. Мій знайомий пройшовся із тепловізором нічним Києвом. Зняв два сусідні багатоквартирні будинки. Звичайний панельний дім на фото вкритий місцями втрат тепла. Дім із поквартирними лічильниками тепла і регуляторами немає жодного такого місця. В Європі вночі температура помешкань підтримується на рівні 16-17 градусів, а в нас палиться, що аж вікна відкривають," - навів приклади Олександр Шумельда.

Зараз ви читаєте новину «Вінничанам розповіли як економити газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути