вівторок, 13 жовтня 2015 18:15

У Вінниці на Покрову розізлили козаків

У Вінниці на Покрову розізлили козаків


У Вінницькій ОДА побоялися прирівняти козаків, які воювали на Донбасі до учасників АТО. Про це кореспонденту Gazeta.ua стало відомо від голови обласного осередку Українського козацтва Олександра Білана.

"Сьогодні нас випадково сюди запросили, хоча і день козацтва. Наче забули, як співається у нашому державному гімні, що ми козацького, а не якось іншого, єврейського роду. Згадували про нас коли треба було захищати облраду, майдан, йти на АТО. Тепер для того щоб нас нагородили разом з усіма, треба було робити скандал. За дорученням наших атошників, я мав взагалі порвати грамоти і віддати на святковому концерті", - сказав Білан під час урочистого нагородження військових, медиків та волонтерів у Вінницькій ОДА приуроченого до Дня захисника України.

Більшість козаків на нагородження таки не прийшли.

"Кілька днів війна йшла за те чи нагороджувати козаків чи ні. Як спочатку ми ішли добровольцями і нас ні за що не вважали, так і зараз хочуть відокремити. Всім у грамотах писали за участь в АТО, а у нас немає, тільки за розвиток козацтва. А я командир добровольчого козацького батальйону, який досі воює", - скаржиться Василь Вовченко.

Волонтер Таїса Гайда вважає, що складений список нагороджених є не зовсім справедливим.

"Про нагородження дізналася випадково, коли прийшла із людьми добиватися землі на прийом до Гижка і побачила дівчат з квітами. В них уже й розпитала, - каже вона. - Тоді обдзвонила і попитала хлопців, які дійсно воювали. Це наші підопічні 32, 29 блокпости, 90 батальйон. Нікого з них не запрошували на нагородження. Ще контактую із батальйоном "Крим", бійці якого живуть і прописані у Вінницькій області. Цих героїв на 17 жовтня запросили у Дніпропетровську облдержадміністрацію для нагородження за Савур-могилу. Обіцяють оплатити дорогу, підготували подарунки. У нас за них навіть не згадали. Натомість нагородили воєнкома Долгашова за виконання плану по мобілізації. Видно тепер нагороджують не за героїчні вчинки, а за набір солдатів. Що далі з тими хлопцями вже нікого не цікавить."

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці на Покрову розізлили козаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути