неділя, 22 листопада 2015 01:38

У Харкові декомунізували 173 вулиці, 4 сквери та станцію метро

У Харкові декомунізували 173 вулиці, 4 сквери та станцію метро

У Харкові перейменували 173 вулиці. Одна з площ названа в честь Небесної Сотні, також у місті перейменовані чотири парки та сквери, і станція метро.

Харківська міськрада на сесії, що відбулась 20 листопада вирішила перейменувати 173 вулиці, чотири парки та сквери, а також станцію метро. Про це сказано в рішенні міськради, передає інтернет-видання Гордон.

У документі наголошується, що це рішення прийнято на виконання закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки".

50 вулицям повернуті їхні історичні назви - так, на карті міста знову з'явилися Подільський провулок (до перейменування -. Пер. Гамарника), вулиці Садова (Чубаря), Дівоча (Демченко), Різдвяна (Енгельса), Москалевська (Жовтневої революції), Благовіщенська (Карла Маркса) і ряд інших.

Ряд вулиць названі відповідно до історичних назв районів міста, в яких вони знаходяться.

Решта вулиць отримали імена видатних архітекторів, діячів культури, науковців та інших знакових для Харкова та України особистостей. Так, тепер у Харкові є вулиці, які носять імена акторів Леся Сердюка, Леоніда Бикова, Марка Бернеса, Людмили Гурченко, художника Михайла Врубеля, медиків Любові Малої і Олександра Шалімова, ректора Харківського університету, письменника і перекладача Петра Гулака-Артемовського, машинобудівника академіка Анатолія Підгорного, нобелівських лауреатів Льва Ландау, Семена Кузнеця та багатьох інших.

Перейменовані кілька великих магістралей міста. Так, проспект Леніна відтепер називатиметься проспектом Науки (на ньому розташована велика кількість вишів, науково-дослідних і проектних інститутів), проспект Ілліча - Ново-Баварським (за історичною назвою району), проспект Косіора - Олександрівським (за назвою храму, який на ньому знаходиться) , проспект Орджонікідзе - Архітектора Альошина.

Площа Руднєва перейменована в площу Героїв Небесної Сотні, вулиця Третього Інтернаціоналу названа вулицею Момота - іменем майора Ігоря Момота, який загинув при проведенні антитерористичної операції.

Також були перейменовані чотири парки та сквери. Сквер ім. 10-річчя Комуністичної спілки молоді України тепер називатиметься Карякін Сад, парк Ілліча - Ново-Баварським сквером, парк культури і відпочинку ім. Артема - парком Машинобудівників, сквер ім. Радянської України - сквером Тракторозаводским. Станція метро "Радянська" тепер називатиметься "Площа Конституції".

Раніше повідомлялося, що в Харкові слухання з перейменування вулиць завершилися бійкою.

Зараз ви читаєте новину «У Харкові декомунізували 173 вулиці, 4 сквери та станцію метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути