понеділок, 27 липня 2015 11:16

На Черкащині згоріла дерев'яна церква 17-го століття
4

Фото: ck.mns.gov.ua

У селі Чорнявка на Черкащині згоріла церква, якій понад 300 років. 26 липня дерев'яний храм Первоверховних апостолів Петра і Павла вогонь знищив за годину.

"Вдень в храмі ще правили службу, після цього її закрили. А вже о пів на п'яту вечора люди побачили вогонь і дим. Церква повністю дерев'яна. Вона була однією із найстаріших церков Черкаської єпархії. Культову споруду впродовж години намагалися врятувати сім пожежних розрахунків. Збиток та причина пожежі встановлюються", - сказав речник головного управління ДСНС у Черкаській області Костянтин Проценко.

Церква була побудована в формі невеликого хреста, з вільхи і без жодного цвяха в 17 столітті. Її висота з куполом сягала 12 метрів.

"Подзвонив паламар: "батюшка, церква горить". Я подумав, що жартує. А він, ні, точно. Я сів у машину й помчав. Побачив, що церква вогнем охоплена повністю. Зайти туди і щось винести не можливо. Від церкви повідходили вже не лише люди, а й пожежники в костюмах. Ніхто нічого не встиг винести", - розповів Gazeta.ua настоятель 31-річний Іоан.

"Колись в церкві були позолочені ікони. Але її неодноразово грабували. При радянській владі тут було зерносховище. Приміщення було переточене щурами й мишами. Церкву згодом відновили. Люди зносили з дому все, що в кого було. Цього року в червні гуртом її відремонтували, замінили вікна. Люди всі старалися, щоб зробити її культурною пам'яткою. Я хотів підняти архіви й зробити історичний куток. Просив людей, щоб принесли фотографії. Планували оновити її ззовні", - додав священик.
Місцеві жителі підозрюють, що був підпал.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині згоріла дерев'яна церква 17-го століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі