пʼятниця, 29 серпня 2014 19:59

"Трус" — у військових квитках командир роти писав бійцям 9-го батальйону
8

Фото: Тетяна Сарахан

До Вінницького обласного військкомату сьогодні прибули із зони АТО 75 бійців 9-го вінницького батальйону. Воювали з терористами на Сході країни чотири місяці.

Солдати вимагали демобілізації, повернення своїх товаришів по службі та часткової зміни керівництва 9-го батальйону. Зізнаються, більше на війну не поїдуть, якщо не надходитиме підтримка, техніка та зброя. Також разом з ними на війну поїдуть керівництво обласного військкомату.

Бійці приїхали зі Сходу маршрутним таксі "Богдан" та машинами о 12-й годині. Їх зустріли родичі та друзі.

"Як проїжджали пости, усі відвертались, коли помічали забитий автобус з військовими. Неподалік Вінниці дізнались, що під'їзди перегороджені. Нас планували не пустити у місто. Нам допомогла військова прокуратура, преса, телебачення. Інакше нам би залишалось повертатись назад. Один офіцер сказав тихенько, що ми дарма підняли галас. Що саме він мав на увазі, можна лише здогадуватись. Найгірший варіант, якщо їх по четверо розкидають по інших батальйонах. Їх там можуть просто розірвати" — говорить депутат Тиврівської райради Василь Мідяний, який привіз бійців додому.

Солдати відразу захотіли зустрітись з військовим комісаром. Кажуть, їх звинувачують у дезертирстві, а у військових квитках командир роти написав "Трус".

"Ми вже нічого не боїмось. Не ясно, в чому наша вина. Решта хлопців теж написали рапорти, а їх тупо розірвали. Один солдат теж хотів виїхати. У нього дружина-інвалід і троє дітей. Навіть відпустку не дають. Нас кинули туди як гарматне м'ясо. Воювати немає чим. Одні автомати біля нас і все. На два тижні біля нас техніку поствили, а перед атакою забрали назад в Запоріжжя. Ми зробимо все для того, щоб наших хлопців звідти повернути" — показує квиток Віталій.

Наголошують, що слід негайно змінити командування батальйону. Командир першої охорони вдається до провокацій, веде себе неадекватно та не врівноважено.

"Спеціально, щоб не йти на пост, майор Петро Мельниченко напивається. Якось напився до білої гарячки. Взяв і встромив ножа капітану Олексію Кондрі. Зараз він лежить з пораненням в шпиталі Дніпропетровська, - кажуть солдати. - Все робиться, щоб розсварити бійців. То щойно зварену кашу перевернуть на землю, то ще щось придумають. На це треба звернути увагу. Якщо командування вступає у суперечки з особовим складом, його мають забрати. Інакше його застрелять свої ж".

Військовий комісар Геннадій Долгашов запросив усіх бійців обговорити усе за зачиненими дверима без преси та родичів. Ті не схотіли. Після півгодинних перемовин домовились впустити представника лише одного центрального каналу. Після цього усі роз'їхалися по домівках. За словами підполковника Олексія Острового, хто буде придатний до служби, знову поїде в зону АТО. Мовляв, солдати присягали на вірність Україні.
Нагадаємо, півтора місяця тому родичі бійців 9-го батальйону просили ротації. Тоді їх не почули.

Зараз ви читаєте новину «"Трус" — у військових квитках командир роти писав бійцям 9-го батальйону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути