Ексклюзиви
пʼятниця, 09 січня 2015 12:55

"Серед грому і тиші", - у Черкасах до 80-річчя Василя Симоненка поставили документальну історію
12

Фото: Ірина ПАТЛАТЮК

8 січня у Черкаському драматичному театрі до 80-річчя Василя Симоненка відбулася прем'єра біографічної вистави про життя поета "Серед грому і тиші". Автор та режисер документальної історії - Сергій Проскурня. Головну роль зіграв актор-аматор Ярослав Литвин. Після перегляду вистави глядачі аплодували акторам стоячи.

"Нам вдалося досягти відчуття епохи у виставі завдяки тому, що це документальна історія. Тут працюють документи, хронологія, життя і творчість перемішані, - прокоментував Gazeta.ua режисер Сергій Проскурня. - Я не ризикував, коли на головну роль брав непрофесійного актора. Симоненко у своєму середовищі був білою вороною. Ярослав серед професійних акторів теж вирізняється. На цій відмінності працює вся система вистави. У структурі немає жодного мого тексту, лише тексти Симоненка і спогади".

Вистава ввійде до репертуару черкаського театру.

"Мені казали, що я схожий на Симоненка. Мабуть, тому і запросили грати у цій виставі. Намагався досягнути правдивості, щоб люди повірили. Симоненко був самотній. Говорив лише тоді, коли мовчати вже не було можливості. Це ситуація людини, яка все тримає в собі, багато в собі переживає. І виливає це у вірші. Складно було грати, бо те, що для професійних акторів звичайна справа, я вчив, готуючись до вистави", - розповів актор Ярослав Литвин.

Перед прем'єрою вистави на сцені театру вручили літературні премії ім. Василя Симоненка. Їх отримали переможці цьогорічного конкурсу — у номінації "За кращу першу поетичну збірку" киянка Ольгу Прохорчук, а в номінації "За кращий художній твір" - Сергій Пантюк. Обоє отримали по 15 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Серед грому і тиші", - у Черкасах до 80-річчя Василя Симоненка поставили документальну історію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути