пʼятниця, 24 червня 2016 15:20

"Чому досі ніхто не зробив аналіз по бактеріях на Грибовицькому сміттєзвалищі?" - адвокат Галина Янко

"Чому досі ніхто не зробив аналіз по бактеріях на Грибовицькому сміттєзвалищі?" - адвокат Галина Янко

Хто повинен понести юридичну відповідальність за те, що трапилось на Грибовицькому сміттєзвалищі та чи не дадуть замовкнути справі на певному етапі, про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповіла адвокат, голова Громадської ради при УСБУ у Львівській області Галина Янко.

Багато говорять про те, що робити далі зі сміттям, а от, хто понесе відповідальність за те, що вже сталося на звалищі - менше. То хто ж відповість?

-У мене, як юриста, багато питань до державної служби надзвичайних ситуацій. На звалищі загинули троє хлопців-рятувальників - і це найстрашніше. Чи були захищені ці люди, які гасили пожежу? Чи керівники дотримались всіх норм аби ця безпека була? Там витримані посадові інструкції? Зараз щодо смерті рятувальників порушене кримінальне провадження. Триває слідство.
Щодо самого сміттєзвалища, то там питання до ЛКП "Збиранка", на території якого розташоване сміттєзвалище. І до міськвлади, якій належить підприємство.
А ще б мали бути притягнуті до відповідальності посадові особи з правоохоронних органів, які знали про небезпеку і свідомо її допускали. Ними ж не було вжито жодних заходів, аби якось зупинити "Збиранку", чи змусити його звести сміттєсортувальний завод.
Був період часу, коли екоінспекція дуже активно працювала у проблемах сміттєзвалища. Порушили достатньо претензій до ЛКП "Збиранка" щодо зупинення роботи, щодо порушення закону про відходи. Свої напрацювання навіть передали в прокуратуру. Будь-яка претензія, яка передана в правоохоронні органи - означає, що керівник вжив всіх заходів для того, щоб показати, що тут щось не так і це може призвести до біди. Натомість правоохоронні органи повинні реагувати на такі справи миттєво.

На якому ж етапі робота екоінспекції була зупинена?

- Думаю, зі зміною керівництва в 2013 році. Спочатку всі документи були підписані одним керівником, а потім - жодних документів. Пішли одні тяганини по судах. Після 2013 було цілковите і свідоме затягування справи екоінспекцією.

Багато говорять про те, що екологічну інспекцію не допускали до сміттєзвалища, чинили свідомі перешкоди в роботі.

- Це смішно. Як можна не допустити? Грибовецьке сміттєзвалище має величезну територію. Так, екоінспекція, для того, щоб провести в законному порядку свою перевірку, в колегію повинна залучити і своїх екологів і спеціалістів із "Збиранки". В такому випадку можна складати і підписувати акт. Але якщо немає можливості цього зробити, не обов'язково їхати в суд, для того є поліція, прокуратура. Чого туди не зверталися? Звалище - не приватна власність. Ця земля - власність громади. Тут просто ніхто не хотів конфліктувати.

В чому основна проблема Грибовицького сміттєзвалища?

- До нього ніякого діла нікому не було, поки не сталася біда. Коли загинули рятувальники, перші дні ми майже цілодобово проводили на звалищі. Головною проблемою, крім зсуву і зниклих хлопців, була ще й тріснута дамба. Про це знали всі. Дамба в аварійному стані була, як мінімум з 2010 року. Коли сміття звалилося, частина його потрапила у це озеро, виштовхнуло з нього частину води. Поруч там стоїть адміністративна споруда, її залило. Якщо в цю дамбу звалилася би більша купа сміття - озера з інфільтратами просто могли б піти на села.
Екоінспекція в першу чергу мала би слідкувати за тими речами, стежити за потенційно небезпечними об'єктами. Чому донині ніхто не зробив аналіз по бактеріях на Грибовецькому сміттєзвалищі? Немає жодного висновку бактеріологічної служби, яка там органіка. Коли пожежу з неба гасили літаками, розмовляла перед тим з науковцями і екологами. Вони в один голос казали — гасити літаками і водою — не можна. Органіка, яка є в смітті, має купу живих організмів. З парою вони піднімаються вверх, йдуть у повітря. Це гірше, ніж дим, ніж важкі метали. Треба було спеціальними сумішами гасити. Вони б мали не дати підніматися цій органіці.

Проблему сміттєзвалища вважають більше політичною проблемою, ніж екологічною.
-Сміттєзвалище - однозначно екологічна біда. Але добрий господарник мав би вжити всіх заходів, аби ні смороду в місті не було, ні сміттєвого колапсу. Коли є люди, які готові побудувати завод, вкладати в це гроші, забрати проблему — не розумію, які можуть бути причини, аби це не робилося. Значить, є інтерес. Може, його треба і в політичній площині шукати.

Грибовичі могли підпалити?
- Так може думати той, хто там не був особисто. А я була. На моїх очах сміття самозагорялося, при чому в різних місцях. Навіть не там, де пошуки проходили. Це через температуру, через зовнішні фактори. Спеціалісти пояснюють: в звичному стані, коли відходи не горять, їх температура — 70-80º. Спалахує, як сірник.

Що з четвертою людиною, яка зникла у смітті?

- Еколога шукають і досі. Довгий час не було чіткої інформації, що він справді на момент зсуву був на сміттєзвалищі. Зараз вже вдалось відслідкувати його телефон. За останніми розмовами відомо, що за годину-дві він справді був там. Але судячи з усього, не поруч із рятувальниками зверху. Збирався йти додому. Можливо йшов навпростець через сміття. Хвилею обвалу його могло завалити, але де саме його шукати - невідомо.

Хто найбільше зацікавлений, аби проблему сміттєзвалища закрили і забули?

- Однозначно, місцева влада. На сміттєзвалищі спілкувалась з людьми. Вони категорично проти розміщення там якихось заводів. Їм же інформація про це подавалася під іншим соусом. Їх залякали, що це катастрофічно в плані екології. Хтось всю цю роботу проводив з громадою. Однозначно є зацікавлені, аби переробного заводу не було.
Не до кінця розібралася, хто стоїть за заробітками місцевих на смітті. ЛКП "Збиранка" від цього відхрещується. Але як вони могли допустили, що на їхній території працюють невстановлені особи, чого не викликали поліцію? А раптом саме ці люди спричинюють підпал. Виходить це не була проблема, всіх все влаштовувало. Навіть, коли шукали загиблих рятувальників, ми бачили, як люди копирсались в смітті і до них не було нікому ніякого діла. Коли спитали в "Збиранки" - відповідь шокувала: ну, а, що ми їм зробимо! Господар на своїй території не може навести ладу в двох випадках - коли не хоче, або коли має вказівку від іншого господаря - заплющувати на все очі.

Чи є шанс притягнути когось до відповідальності?
- Юридична особа - ЛКП "Збиранка". Йому доведеться відповідати. Яка саме це буде відповідальність, залежатиме від того, як буде розслідувана справа. Якою статтею вона закінчиться. Зараз спеціалісти відбирають зразки води, повітря. Залежно від того, що буде знайдено в складниках, стане відомо, який склад злочину може бути ще в ході слідства.

Чи можуть справу просто замовчати, або закрити, коли події трохи стихнуть?
-Для того і потрібен громадський контроль. Інакше не буде нічого. Зараз тільки громадські активісти цим займаються. От чомусь екоінспекція 4 дні шукала відповіді на мої запити, а прокуратура тим раніше не цікавилась.
Генпрокурор Луценко пообіцяв, що вході розслідуванні справи буде створена спеціальна комісія. Крім представників СБУ, прокуратури і поліції, туди увійдуть і громадські активісти. Вони повинні мати юридичну освіту і розумітися в поняттях екології. Якщо кожен правоохоронець чи прокурор знатиме, що за ним є громадський контроль, це стимулюватиме його до чесних дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Онкологічний і кардіоцентр мають звітувати по Грибовичах, - хімік

Що робити зі сміттям зараз?
-На "Збиранку" везти не можна. Шукати інший полігон — це буде нове сміттєзвалище. Треба будувати завод. При зусиллях, його можна звести за рік.

Зараз ви читаєте новину «"Чому досі ніхто не зробив аналіз по бактеріях на Грибовицькому сміттєзвалищі?" - адвокат Галина Янко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути