четвер, 01 жовтня 2015 16:32

На Вінниччині люди відмовляються йти в депутати

На Вінниччині люди відмовляються йти в депутати


Після завершення децентралізації влади і створення об'єднаних територіальних громад районні та обласні ради втратять свої повноваження. Тому багато кандидатів у депутати не бачать перспективи участі в місцевих виборах. Про це кореспондент Gazeta.ua дізнався від голови Вінницького обласного осередку Комітету виборців України Владислава Теленя на засіданні круглого столу "Регіональні голоси за демократію".

"Вже на цих виборах у Вінницькій області визначили дві об'єднані територіальні громади в яких вибори будуть проходити за новим законом — Калинівська і Студенянська в Піщанському районі. Тільки вони встигли пройти ввесь шлях по оформленню громади і потрапили у постанову ЦВК. Коли вони тільки починали об'єднання, то знали, що на виборах будуть вибирати старост. Вийшло так, що будуть першими в регіоні", - каже Телень.

Представник комітету виборців наголосив, що за новим виборчим законом ускладнилась система підрахунку голосів.

"Я 25 років займаюся виборами, але зміг розібратись тільки з третього разу. На тренінгах деяким комісіям пояснювали по сім разів, але я не впевнений, що вони правильно зрозуміли. Якщо і зрозуміли, то багато з них не залишаться до 25 жовтня. Закон дуже складно сприймається. Навіть в ЦВК сперечаються як ту чи іншу норму використовувати. Немає узгодженості. Що тоді буде робитися на дільницях, коли зміна однієї цифри в таблиці результатів дуже впливатиме на підсумки виборів", - зауважив спеціаліст.

На зустрічі обговорили й інші нововведення. Сільським комісіям треба буде самостійно шукати де і як друкувати бюлетені. Міліція має взяти під охорону комісії не як раніше за два дні, а вже з 14 жовтня. В містах треба буде набрати для перемоги п'ятдесят відсотків від кількості виборців, які прийшли голосувати плюс один голос. В цьому році є багато випадків коли люди, що роками працювали у виборчих комісіях відмовляються. Особливо гостро стоїть питання по селах, де мало людей.

"Ніяких програм і зустрічей з виборцями кандидати не проводять. Життям не цікавляться і про майбутне не переймаються. Їм сказав керівник районної організації треба йти і він мусить іти. Хіба такий буде щось робити. Навіть сесії буде пропускати - це я гарантую. Повинні йти люди які хочуть і вміють працювати. Для стимулювання можна створити фонди, як при польських гмінах. Праця має оплачуватись", - вважає голова села Россоша Липовецького району на Вінниччині Володимир Сличук.

Нагадаємо, що вибори до місцевих рад відбудуться 25 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині люди відмовляються йти в депутати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути