понеділок, 11 серпня 2014 12:30

На фестивалі "Захід" збирали гроші на армію
41

Фото: Ольга ШВЕД

Із 8 по 10 серпня в Родатичах, на 30 кілометрів від Львова вшосте пройшов найбільший в західній Україні фестиваль "Захід". На трьох сценах виступали півсотні українських та закордонних гуртів. Квитки коштували від 400 до 600 гривень залежно від часу, коли їх можна було придбати.

На фестивалі було декілька сцен, виступали Anti-Flag (USA), Sonic Syndicate (SWE), Zdob si Zdub (MD), Caliban (DE), Ektomorf (HUN), Noize MC (RU), Брати Гадюкіни, Ляпіс Трубецкой, Тартак, Скрябін, Перкалаба, The Вйо, Роллікс, Тостер, Тінь Сонця, Фліт, Ukraina (PL), Flunk (NOK), Крихітка,Фіолет, Dakh Daughters, Zapaska, DrumТиатр та багато інших.

За чотири дні до початку, виступати на фестивалі Захід відмовився російський альтернативний рок-гурт "Люмен". Росіянам не сподобалося, що на фестивалі збиратимуть кошти для української армії.

"Ми до останнього моменту збиралися взяти участь, адже нам казали, що фестиваль не має відношення до політики", - написав лідер групи у соцмережі. Перед тим участь скасували росіяни Tesla Boy, Моторама, Billy's band.

А Львівська обласна рада 8 серпня звернулася до організаторів із проханням відмінити концерт через триденну жалобу за полеглими у боях АТО бійцями із Львівщини.

"Фестиваль буде проводитися, до нас приїхали понад 10-ти тисяч людей зі всієї України, – каже прес-секретар фестивалю "Захід-Фест" Ярослав Нікулін. – Ми не можемо скасувати фестиваль через дві години після рішення ЛОДА".

Виступи гуртів щодня починаються із 15:00. До цього часу відвідувачі купаються у ставках, загоряють, ходять у село за продуктами. Щодня в обід під дерев'яними душовими обмотаними чорною плівкою близько сотні людей чекають своєї черги. Половина фестивальників йшли митися у ставок. Купатися там не можна, він обгороджений колючою сіткою.

Заходи безпеки на фестивалі посилили через можливі провокації. На вході на кожну сцену, речі обшукували кремезні хлопці з охорони, не дозволяли проносити скляну тару, та пластмасові пляшки із напоями - забирали кришки. Пояснювали, що повною пляшкою можуть кидатися у натовпі.

Для тусовщиків організатори забезпечили інфраструктуру - туалети, смітники, наметове містечко, харчові пункти. Місцеві мешканці за три дні мали нагоду добряче заробити. У селі Родатичі майже в кожній хаті годували комплексними обідами. Порція вареників коштувала 15 гривень, борщ - від 10. Окрім того, продавали горілку, настоянки і медовухи. На території пиво коштувало від 15 гривень, хот-дог, картопля-фрі - стільки ж.

Бійці батальйону "Азов" та волонтери збирали гроші на потреби армії. Відвідувачі фестивалю охоче робили пожертви
9 серпня на рок-сцені о 18:20 збираються на виступ львівського панк-рок гурту "Тостер". Гурт існує 17 років. Вокаліст Дмитро Кумар вилазить із залізної клітки на сцені.

"А я не буду воювати, я краще буду їсти, не буду воювати, кругом одні фашисти, - співає. Багато пісень я написав багато років тому, але зараз розумію, що писав я їх про ватніків", - каже після виступу Кумар. На сусідній сцені виступає у той же час гурт Карпа.

Майже десять тисяч фанатів зібрав гурт "Брати Гадюкіни" на головній сцені. 1 вересня "Брати Гадюкіни" випустять п'ятий студійний альбом "Мейд ін Юкрейн"— "Зроблено в Україні". Це буде перший запис групи після смерті вокаліста Сергія Кузьмінського. Його не стало 2009-го від раку. Після чого "Брати Гадюкіни" планують великий тур по Україні.

На виступ білоруського гурту Ляпіс Трубецкой опівночі зібралося близько 12 тисяч шанувальників. Після концерту в Києві гурт припиняє існування.

"Білорусь фрідом! Бєларуси з українцями!, - кричить Міхалок. - Ми переможемо, ми повалимо режим". У натовпі видно кілька біло-червоних білоруських стягів.

Завершили другий день фестивалю фрік-кабере із Києва Dakh Daughters і дует Запаска. У гурті Dakh Daughters співають та грають на 15 музичних інструментах семеро дівчат.

За попередніми підрахунками, фестиваль за три дні відвідали до 20 тисяч осіб. Найбільше - близько 12 тисяч - 9 серпня.

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі "Захід" збирали гроші на армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути