середа, 16 липня 2014 17:44

Львів та Одеса повністю втратили туристів з Росії і Білорусі

Львів та Одеса повністю втратили туристів з Росії і Білорусі
Фото: Л. Межва

Найбільші туристичні міста України Львів та Одеса обговорили сьогодні в режимі відеоконференції проблеми в туристичній галузі. Війна і туризм - речі не сумісні - заявлено обома сторонами.

За даними Одеської міської ради готелі міста у червні цього року були заповнені на 19%, тоді як у минулому році - на 65-78%. За перші тижні липня заповнилися на 17%, а в минулому році до кінця місяця ця цифра становила 85%.

"Спад туристів - приблизно у 4 рази. Ми повністю втратили туристів з Росії і Білорусі. Їх туроператори ще до війни перестали працювати в напрямку України, це політика їх держав. Думати про прибутки в такі часи ніхто, звісно, не хоче. Але головне наше завдання зараз - боротися з антипропагандою наших міст, - заявила Тетяна Трандасір, директор одного з одеських пансіонатів. - Нам треба з усіх зусиль показувати, що вулицями наших міст вільно ходять люди. Що війни у наших містах немає. Ми спеціально обдзвонюємо своїх клієнтів, розказуємо, просимо розказувати їх знайомим. Робимо фото з вулиць і виставляємо в соцмережі. Робимо дитячі квести і показуємо, що діти цікаво і безпечно проводять літо."

Також Одеса "загубила" потік киян, але вперше сюди почали їхати мешканці Запоріжжя та Харківщини. 78% суден, які планували пристати цього літа до берегів Одеси, також змінили маршрути і оминули місто.

Львів, окрім того, що втратив росіян і білорусів, загубив частку туристів з Польщі - приблизно на 85%. Втрати тут почалися весною. Ще у січні за 10 днів місто відвідало 300 тис. туристів. А зараз фіксують спад приблизно на 25%.

Однак тут розвивається внутрішній туризм - зросла кількість гостей із Києва, Одеси. Росте контингент українського молодого туриста - віком 22-35 років. Ці люди менше платоспроможні. Але компенсовують це своєю кількістю. Попри кризу, за інформацією львівського гіда Ігора Лильо, за останні три дні охочих відвідати екскурсії настільки багато, що немає можливості прийняти усіх.

Львів залишається привабливим дешевими ресторанами. Ресторатори свідомо не підіймають цін, щоб не втратити клієнта-львів'янина. Адже місцеві мешканці просто не мають грошей.

"Це дуже приваблює іноземця. Де ще він знайде піцу за три долара і стейк - за п'ть доларів? - каже ресторатор Марк Зархін. - Хоча ми свідомо ідемо собі у збиток. При переповнених залах іноді маржа становить нуль".

Також Львів цього року почав працювати у напрямку ділового туризму (або конференц-туризму). Тут почали проводити ділові зустрічі. І вже на вересень-листопад ряд компаній підтвердили свою присутність у Львовы на ділових форумах.

Додамо, що за останні роки кількість туристів у Львові зросла від 600 тис. до 1,6 млн у рік. В Одесі нараховують1 млн у рік.

Зараз ви читаєте новину «Львів та Одеса повністю втратили туристів з Росії і Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути