неділя, 13 березня 2016 13:38

Інвалідів Донбасу не визнають на окупованій території

Інвалідів Донбасу не визнають на окупованій території

Інвалідів на окупованій території не забезпечують ліками та не дають пенсій. Також не приймають на роботу. Про це Gazeta.ua заявили місцеві жителі Донецька.

"Мой муж полгода пролежал в госпитале. У него миной разорвало ногу и часть руки. Конечности удалили. Медсестры делали перевязки и все, - каже Тетяна Чиркіна з Донецька. - В лікарню постійно поступають нові поранені бійці. Ними ніхто не переймається.

Жінка звернулася із заявою в управління охорони здоров'я, аби забезпечити чоловіка протезами, навчили його ходити.

"Мені відповіли, що на це грошей нема. Аби вийти із ситуації таких бійців везуть в Україну. Там видають за волонтерів і просять допомогти, - каже Тетяна. - Якщо взяти наш будинок, то в кожній квартирі сидить інвалід. Чоловік погано сам пересувається, став злим і дуже вимогливим.

Лікарні переповнені пораненими бійцями. В більшості немає кінцівок. В дні обстрілів кількість поранених різко збільшується і цивільних хворих перестають приймати.

"Поранені скрізь, місто просто всипане інвалідами. В центрі стоять молоді хлопці на інвалідних колясках, просять просто поїсти, - кажуть місцеві. - Вчора їхала в автобусі, чоловік без обох ніг попросив заплатити за нього за проїзд.

Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич заявив, що на окупованій території 300 тисяч інвалідів. Більшість не можуть виїхати, бо їм це важко фізично. В Україну переїхали лише 70 тисяч інвалідів.

" Мені важко рухатись, тому з Луганська ми не переїхали в Україну. Стояти, сидіти не можу. Кілька разів з різними заявами звертались в усі соціальні органи управлінь ДНР. Всі говорять про те, що маю їхати в Україну, реєструватись як переселенець і тільки так отримувати пенсію. Але там мені не вистачить пенсії, аби оплатити хоч якесь житло. Замкнене коло".

Жінка каже, раніше при кожному органі соціального захисту були працівники, які допомагали по господарству. Тепер таку послугу надають лише за гроші.

"Сходити в магазин по хліб це в середньому гривня. Принести торбу продуктів — 20-25 гривень, - пояснює. - Попрати білизну — 30 гривень. Попрасувати -35 гривень."

Зараз ви читаєте новину «Інвалідів Донбасу не визнають на окупованій території». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути