четвер, 15 вересня 2016 17:58

Гройсман заявив про нові можливості децентралізації
9

Сьогодні у Вінниці презентували програму децентралізації U-LEAD. Передбачає співпрацю Мінрегіонбуду з урядами Німеччини, Данії, Польщі та Швеції протягом чотирьох років. На заходи по децентралізації планується витратити 102 млн євро. На презентації були присутні делегації від усіх областей України. Про це повідомляє Gazeta.ua.

"Коли починали розширювати повноваження місцевих громад, то в першу чергу люди скаржились на відсутність фінансування. Програма U-LEAD розв'язує багато питань. Зараз ми маємо 184 об'єднані територіальні громади. До кінця року буде ще 250. Цей процес вже ніхто не зможе зупинити. За допомогою нової програми людям буде легше налагоджувати управлінські навички - їм проведуть тренінги. Створення "прозорих офісів" зробить децентралізацію привабливішою для всіх людей, - розповів Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Прем'єр-міністр припускає, що бюджет програми може збільшитися. Це залежить від активності громад.

"Мова йде не про якусь разову дію. Це буде постійний комплексний процес, який триватиме до повної децентралізації влади", - додав комісар ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів із розширення Йохансон Хан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили стадіон за 12 мільйонів

За програмою U-LEAD в Україні буде створено Центральний офіс реформ та обласні центри розвитку місцевого самоврядування. Вони будуть надавати інформаційну підтримку територіальним громадам. Проведуть понад 500 інформаційних кампаній.

"Конкуренція між регіонами дозволили розбудувати в свій час економіку Австрії. Єдина умова - прозора система управління на місцях, - коментує програму децентралізації Віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко. - Тоді у кожного громадянина з'являються нові можливості. Поки у нас залишалася стара і повільна модель управління, Європа передала всі повноваження своїм громадам і збудувала сильну економіку. В 2015 ми почали добровільне об'єднання громад. Це зумовило постійне зростання місцевих бюджетів."

Нагадаємо, у Вінницькій області налічується двадцять шкіл, у яких навчається менше 25-ти учнів. За рішенням уряду, держава їх не фінансуватиме. У цьому році планують закрити вісім шкіл. Дітей будуть возити автобусами до опорних навчальних закладів.

Зараз ви читаєте новину «Гройсман заявив про нові можливості децентралізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути