пʼятниця, 19 грудня 2014 16:00

Електроенергія з Молдавії зажене Україну в повну енергетичну залежність - експерт

Одеська влада не може напряму укласти договір із Молдавською ГРЕС на поставки електроенергії. До того ж сумніваюся, що місцева влада, якій завжди бракує коштів, готова за це заплатити. Хіба таким чином вона хоче поживитися коштами із державного бюджету в авральній ситуації. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар, 51 рік.

"Ціна теж себе не виправдає. І одесити знову будуть бунтувати, що їх обдирають. Але це інша сторона питання. Тут треба в першу чергу врахувати, що Молдавська ГРЕС знаходиться фактично на території, підконтрольній сепаратистам, у Придністров'ї. І така домовленість може втягнути Україну в повну енергетичну залежність. Рано чи пізно може настати час "ікс", коли Путіну прийде ідея нового наступу на Україну, не так військового, як енергетичного - це відключення газу, електроенергії, повна зупинка поставок вугілля, яке зараз частково експортується з Росії", - каже експерт.

На його думку, в першу чергу уряд та місцева влада мають пояснювати, що цей зимовий сезон не буде комфортним. І що не уряд створив нам таку ситуацію, а агресор.

"Вихід із ситуації такий: в центрі Києва, там де знаходиться офіси провідного донецького вугільно-металургійного барона Ахмєтова, треба зробити АТО. Бо ці барони кричать про дефіцит вугілля на електростанціях, які знаходяться у їхньому володінні. І кажуть, що треба домовлятися із тими, хто контролює територію вуглевидобутку на Донеччині. Тобто з бойовиками, які вбивають кожного дня наших солдатів, що стоять Сході", - додає.

Михайло Гончар каже, що аби вирішити проблему, та не повторити ситуацію 90-х, коли електроенергію не відключали, а іноді включали, треба збільшувати обсяги імпорту вугілля.

"Було багато розмов про те, що кінця літа АТО закінчиться і все налагодиться. Про це неодноразово заявляв колишній Міністр оборони Валерій Гелетей. Тому і не зробили достатніх запасів вугілля. Те, яке привезли з Південної Африки - не вистачає. Зараз можна домовлятися, аби знову везти заморське вугілля. Але поки закінчиться контрактна робота, щоби прийшло судно вантажне, поки його розвантажать та розвезуть вугілля до енергоблоків, то це ми отримаємо його в кращому випадку аж наприкінці наступного місяця. З Польщі може бути швидше, але знову ж таки, ті ж самі діячі компанії ДТЕК, скажуть, що воно їм не підходить. І його використовувати не можна. Антимонопольний комітет України багато років не бачить монополізму компанії Ахметова на енергоринку. Тому мали б бути задіяні усі механізми з боку держави. Але ми бачимо, що державні структури іноді грають не на боці національних інтересів. Генеральна прокуратура порушила справу по африканському вугіллю. То прокуратура тут зіграла на користь ворога України. Не знаю, чи це свідомо, але факт є факт", - прокоментував Михайло Гончар.

Нагадаємо, губернатор Одеської області Ігор Палиця заявив, що Молдавська ГРЕС готова продавати одеситам електроенергію по 5,5-5,8 цента за кіловат-годину. За словами чиновника, на сьогоднішній день це нормальна ринкова вартість, також сказав, що зараз іде мова про підписання контракту на пряму. Тим часом невдоволені вимкненнями світла одесити штурмують управління районних та міських електромереж, пишуть позови до суду на керівництво "Одесаобленерго".

Зараз ви читаєте новину «Електроенергія з Молдавії зажене Україну в повну енергетичну залежність - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути