пʼятниця, 29 серпня 2014 19:33

Десять бійців вирвалося із оточеного Іловайська
4

Фото: Анна Бова

Два дні тому із оточеного сепаратистами Іловайська, що під Донецьком, вдалося прорватися десятку бійців батальойну "Донбас". Серед них - 28-річному Максиму із Білої Церкви. На війні втратив паспорт, два мобільних телефони та тисячу гривень. Тому навіть рідним не міг повідомити, що живий.

"Військові змогли ненадовго прорвати кільце ополченців. Я виїхав разом із пораненими. Мене підхопив БТР. Хлопці всі одягнуті в бушлати, а я в футболці та штанях. Поки доїхали - тіла не відчував зовсім, але то вже не хвилювало", - розповідає Максим.

Поранених розподілили по лікарнях. Максима залишили на тимчасовій базі батальйону під Волновахою. Звідти наступного дня його відправили до Курахово. Їхали дві години обстріляною швидкою допомогою з вибитими вікнами. Найбільше хлопця дивувало світло на електроопорах та в домівках.

"В Іловайську залишилося буквально кілька місцевих, які не змогли виїхати. Ховаються по підвалах. Ми щодня ходили перевіряли, чи вони є. Решта дворів пусті. Господарі позалишали худобу. Страшно було дивитися на корів, у яких тільки ребра тирчать. Аж боки позападали. Ми випускали худобину, то вона одразу падала на коліна і їла траву. Те ж саме із свиньми. Повно покинутих котів та собак. Останніх господарі позалишали на цепах та у вольєрах. Їх теж випускали", - продовжує хлопець.

Оточених бійців щодня обстрілюють із установок "Град" та мінометів. Сепаратисти знищили у перші дні всю техніку. В наших бійців майже не залишилося медикаментів - знеболювального немає зовсім. З харчів - тільки сухпайки. Цигарки видають по одній пачці на двох. Вода технічна.

"Коли я зайшов у школу - мене мало не знудило. Там було повно вбитих сепаратистів. Думали глянути по кишенях, може є яка рація чи зброя. Але було гидко, бо трупи напіврозкладені. Тому швидко звідти пішли. Коли мали відпочинок - розселялися хто де. Я із товаришем зайняли будиночок неподалік школи. Спали у бронежилетах, касках та берцях із автоматом у руках. Там було трохи їжі - консервація, крупи. Курей різали, які ще не поздихали. Те їли", - розповідає Максим.

Наразі Іловайськ оточений подвійним кільцем сепаратистів. Уже десять днів наші бійці чекають підмоги від української армії, але її поки що немає.

Зараз ви читаєте новину «Десять бійців вирвалося із оточеного Іловайська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути