середа, 17 грудня 2014 19:31

Апеляційний суд Вінниці залишив Юрія Хорта під вартою
4

Фото: Анна Бова

 

17 грудня о 9-й ранку Вінницький апеляційний суд втретє розглядає справу Юрія Павленка (Хорта). 8 грудня за рішенням міського суду Юрія взяли під варту на 60 діб за звинуваченням у хуліганських діях біля обласної ради 6 грудня. Активіст та його адвокати не погодилися із таким суворим запобіжним заходом та подали апеляційну скаргу.

За пів-години до початку засідання біля приміщення суду збираються біля чотирьох десятків активістів на підтримку Юрія Хорта, якого вважають політичним в'язнем. Розгортають національні стяги. Тримають плакати із написами: "Хорт не винен", "Від суддів - законних рішень".

Ще стільки ж проходять до приміщення суду, реєструються, аби потрапити на засідання. Всіх пропускають до зали через металорамку.

За кілька хвилин до початку Юрка заводять до зали та замикають за ґратами. Його охороняють понад десяток правоохоронців. Вдвічі більше міліціянтів охороняють периметр приміщення всієї будівлі, бо побоюються провокацій з боку мітингувальників.

На початку засідання одна із адвокатів Хорта, Сніжана Чубенко, просить внести зміни до апеляційної скарги.

"Семеро депутатів Верховної Ради - Юрій Деревянко, Юрій Нешик, Ігор Луценко, Дмитро Ярош та інші - беруть мого підзахисного на особисті поруки і просять змінити йому запобіжний захід. Для того надали необхідні заяви та копії своїх посвідчень", - сказала Чубенко.

Ще одне клопотання озвучує сам арештант, просить, залучити до свого захисту Валерія Палія, який багато років представляє інтереси Юрія. Але це клопотання суд відхиляє, бо Палій був допитаний як свідок. Після того переходить до розгляду справи по суті.

"6 грудня з 9 до 12.30 Юрій Павленко у змові з особою, яка перебуває у розшуку, і невідомими особами, чинив грубе порушення громадського порядку. Наносив тілесні ушкодження міліціонерам, заволодівши їхніми спецзасобами, смикав за формений одяг, витягував в натовп, розбризкував з балончика невідому речовину, в результаті 8 правоохоронців отримали тілесні ушкодження та госпіталізовані. Пошкодив майно громади, автомобіль правоохоронців та перешкоджав роботі сесії обласної ради з групами осіб за попередньою змовою", - зачитує суддя із матеріалів кримінального провадження.

Після заслуховування сторін, починаються судові дебати. Першим виступає Павленко. Свою провину не визнає.

"Проти мене не порушили б справу лише тоді, якби я приповз під стіни ОДА і благав не робити цього", - сказав Юрко.

Адвокати висловлюють своє заперечення проти доводів прокуратури, наголошуючи, що одна людина не здатна побити вісьмох правоохоронців. Активісти кажуть, що справу проти Юрка черговий раз фабрикують, для цього навіть викликали його захисника Палія як свідка, аби усунути від справи.

 

Суд видаляється до нарадчої кімнати. За годину зачитує ухвалу: "В задоволенні апеляційної скарги відмовити. Рішення попередньої інстанції - тримання під вартою - залишити без змін".

Усі присутні, на знак протесту проти такого рішення, розвертаються до суддів спинами.

Окрім апеляційної скарги на сьогодні у Хорта було заплановано ще три судових розгляди у Вінницькому міському судді по цій та попередній справах. .

Нагадаємо, у 2012 році Юрія Павленка звинуватили у розпалюванні міжнаціональної та релігійної ворожнечі. У вересні цього року його взяли під варту, але звільнили у залі суду під особисте зобов'язання. 8 грудня суд знову бере під варту Павленка, на цей раз за статтями хуліганство та непокора і побиття працівників міліції.

Зараз ви читаєте новину «Апеляційний суд Вінниці залишив Юрія Хорта під вартою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути