Ексклюзиви
неділя, 06 квітня 2014 05:32

"Янукович використовував проти Майдану бандитів, перевірених у 90-х роках"
8

Цю людину розшукують за підозрою у вбивстві Дмитра Чернявського. Польський журналіст випадково відзняв мить, коли чоловік засунув ніж в рукав. За часом - приблизно тоді ж, коли й отримав смертельний удар 22-річний Дмитро
Фото: Тетяна Заровна
Армен Саркісян на донецькому Євромайдані 19 січня - у день першої атаки горлівських тітушків. Саркісян скромно ховався за спинами і давав вказівки голові Донецького товариства вірмен Гагіку Агавеляну, який координував дії кримінальників щодо розгону Євромайдану
Армен Саркісян

3 квітня під час брифінгу МВС, СБУ та Генпрокуратури, присвяченого розслідуванню вбивств 18, 19 і 20 лютого, Арсен Аваков озвучив ім'я Армена Саркисяна в якості вірогідного керівника банди тітушків, яка здійснювала вбивства в столиці.

За словами міністра, саме люди Саркисяна, що є "смотрящим" у Горлівці, орудували в Києві в ніч з 18 на 19 лютого в районі Михайлівської площі. Тоді вони вчинили не менше 6 вбивств, у тому числі журналіста В'ячеслава Веремія.

За оперативними даними, лідер кримінального світу Горлівки Саркисян і його підручні, які брали участь в масових вбивствах в центрі Києва, втекли разом з колишнім президентом і ховаються зараз в Росії.

Вперше в якості проводиря тітушків Армен Саркисян засвітився в Донецьку 19 січня. Розганяти невеличку купку донецьких євромайданівців було довірено голові обласного товариства вірмен Гагику Агавеляну. Але в день їхньої першої появи біля пам'ятника Шевченка кримінальників супроводжував особисто їхній начальник - Саркисян. Він скромно ховався за спинами своїх підлеглих, але потрапив в кадр і був упізнаний журналістами.

Вже наступного дня місце звичайних зборів малочисельних патріотів заполонили тітушки, серед яких були помічені і раніше судимі люди зі зброєю. Місцеві міліціонери і чиновники неофіційно радили донецьким активістам не збиратися, пояснюючи: "Команда розганяти вас дана з Києва, координація ведеться звідти, і ми нічого поробити з цим не можемо".

Самого Армена Саркисяна (офіційно - бізнесмена і віце-президента Горлівської федерації боксу, з яким на турнірах із задоволенням позували депутати від ПР) в Горлівці називають "смотрящим". Але розходяться в думці – наглядає той безпосередньо від Януковича чи від Юри Єнакіївського. Народного депутата від ПР Юрія Іванющенка (Єнакіївського) Арсен Аваков так само вважає причетним до вбивств в столиці. В його київському офісі базувалися бандити - там їм видавалися зброя і патрони. Злочинці координували свої дії з МВС. Як до, так і після розстрілів Армен Саркисян навідувався за інструкціями і амуніцією в це відомство.

Бізнес-партнери Саркисяна – Агавелян та Полепкін - особисто брали участь в хуліганстві на донецькому Євромайдані. Наприклад, директор горлівського нічного клубу "Зефір" Едуард Полепкін ламав прапори України, вириваючи їх в учасників мирної акції, і підказував тітушкам в кого кидати яйця.

Під керівництвом Агавеляна донецьких майданівців стали бити, заливати очі зеленкою, закидати каменями і яйцями.

Міліція дивилася на злочини горлівців крізь пальці і навіть сміялася. Хоча після побиття журналістів 22 січня було подано більше 10 звернень з вказівкою конкретних імен, жоден з нападників не був допитаний. Попри те, що така можливість була до 13 лютого - коли горлівські тітушки вчинили свій останній напад на місцевих євромайданівців в кафе.

Принципу невтручання донецька міліція дотримувалася аж до 13 березня. Цього дня кримінальні елементи організовано прийшли на проукраїнський мітинг зі зброєю, де сталося вбивство українського патріота. В п'ятницю МВС розповсюдило фото вірогідного вбивці і доповіло: вже 13-ти учасникам кривавих подій оголошено про підозру. Зокрема, за статтею 294 КК України ("Масові безлади") заарештований один з найактивніших нападаників, йому світить 15 років в'язниці.

Є інформація, що горлівські і єнакіївські бандити продовжують проявляти активність на проросійських мітингах в Донецькій області. У Горлівці бачили Володимира Клочка, який організував напад тітушків на кафе з майданівцями, а в Донецьку 5 квітня на мітингу сепаратистів був помічений чоловік, схожий на Гагика Агавеляна.

- "Донецькі" при Януковичі грали ключову роль - як в політичній вертикалі влади, так і у кримінальному світі, - коментує журналіст-розслідувач і волонтер Антикорупційного бюро України Артем Фурманюк. - Янукович робив ставку на старі кадри, перевірені ще в 90-х, на які він може повністю спертися. За моїми джерелами, бандити донецького угрупування Гіві Немсадзе також брали участь у викраденнях в Києві. Вони ж забезпечували перемогу в Пролетарському і Будьонівському районах Януковичу та ПР. Кого ж йому було посилати в Київ, як не "своїх"? На київський криміналітет Янукович не міг розраховувати з досвіду 2004 року. Брали участь в київських подіях й інші відбірні бандити з Єнакієва, Донецька, Горлівки. А чи їх чіпатиме міліція в Донецьку зараз - тут я не впевнений. Тутешня міліція повністю залежна від Ахметова. Усі ці люди, потрібні і вірні донецькому клану, можуть ще знадобитись. Якщо правда, що Агавелян повернувся, значить, отримав гарантії своєї безпеки. Пам'ятаєте - коли Гіві Немсадзе повернувся в Україну? Коли вже точно знав, що його відмазуватимуть - після того, як Янукович став президентом. Ринат Кузьмін звернувся із поданням і обвинувачений в 53 вбивствах (що були вчинені в 90-ті — 2000-і роки) Гіві Немсадзе був повністю виправданий Київським райсудом.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович використовував проти Майдану бандитів, перевірених у 90-х роках"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути