пʼятниця, 27 квітня 2012 14:06

Квартири в Києві неможливо продавати по 7 тисяч за "квадрат" - забудовники

Квартири в Києві неможливо продавати по 7 тисяч за "квадрат" - забудовники
Середня собівартість квадратного метру в Києві 4,8-5,6 тис. грн, кажуть забудовники. Фото: finance.lg.ua

Програма державної іпотеки може бути цікава лише для об'єктів, будівництво яких тільки починається. Забудовники в Києві не будуть продавати квартири по 7 тис. грн. за кв.м, як це передбачає державна програма іпотеки.

Про це представники будівельних компаній заявили під час круглого столу, який проводив портал 3Doma.ua.

"Середня собівартість квадратного метру в Києві 4,8-5,6 тисяч гривень, до цього варто додати плату за приєднання до мереж, ПДВ, Пенсійний фонд, соцпай і так далі. В результаті ми отримаємо цифру на порядок більше 7 тисяч грн. Наші об'єкти, які ще не здані в експлуатацію, продаються з витрати 9 тисяч гривень за квадратний метр. Після здачі будинку ця цифра зростає на 500 гривень за квадритний метр", - сказав власник компанії-забудовника житлового комплексу Чайка ТОВ" Омокс "Олексій Кулагін.

На думку генерального директора ТОВ "Еверестплюс" Ігоря Цаленчука, програма державної іпотеки, якщо і буде цікава столичним забудовникам, то лише для об'єктів, будівництво яких тільки починається.

"Ніхто не може собі дозволити в Києві за 7 тияч гривень за квадратний метр продавати житло, забудовнику це невигідно. Влада каже про те, що будинок повинен бути на стадії зведення, але з такими цінами це нереально. Можу припустити, що ціна в 7 тисяч гривень підійде для тих об'єктів, які перебувають на "нульовому" циклі будівництва", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни насторожилися: Україна гальмує вільну торгівлю в СНД

Нагадаємо, влада готова з травня почати реалізацію програми державної іпотеки. Порядок житлового кредитування під +3% напередодні був узгоджений Кабінетом міністрів. У програмі можуть брати участь українці без вікових обмежень, зареєстровані на квартирному обліку, виплати за іпотекою для яких будуть становити не більше 40% місячного доходу сім'ї. Водночас, доходи учасників програми не повинні перевищувати п'ятикратного розміру середньої зарплати на одного члена сім'ї.

Що стосується банків, то взяти участь в програмі пропонується банкам першої групи (розмір активів понад 15 млрд. грн.) І другої групи (більше 5 млрд. грн.). Таких банків на сьогодні в країні 36. Ставка за кредитами не повинна перевищувати 16%, з яких держава компенсує 13%.

Серед забудовників, у програмі можуть взяти участь компанії, які мають незавершені об'єкти, які будуть добудовані в цьому році. Ціна в Києві повинна складати до 7 тис. за кв.м, у Київській області та обласних центрах - до 5 тис. грн. за кв.м, в інших населених пунктах - до 4 тис. за кв.м.

Зараз ви читаєте новину «Квартири в Києві неможливо продавати по 7 тисяч за "квадрат" - забудовники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути