четвер, 24 січня 2013 10:16

ДІУ пообіцяла знизити ставку рефінансування іпотечних кредитів

ДІУ пообіцяла знизити ставку рефінансування іпотечних кредитів
Фото: telegraf.com.ua

Державна іпотечна установа (ДІУ) в найближчі місяці має намір знизити ставку рефінансування іпотечних кредитів з 18% до 15,4%, що дозволить на 2-3 процентних пункти здешевити кредити для позичальників.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на голову правління ДІУ Валентина Рибачука.

ДІУ шукає можливість переглянути рішення про подорожчання власних кредитів для комерційних банків.

"Ми плануємо зниження ставки рефінансування до 15,3-15,4%, більш точно розрахуємо її після монетизації в лютому", - заявив Рибачук.

З 20 листопада 2010 року ДІУ рефінансувала кредитні установи під 11%, однак 26 листопада 2012 ставка була різко підвищена до 18%. З урахуванням маржі банки-партнери обіцяли підняти вартість іпотеки для споживачів до 21%.

За даними компанії "Простобанк Консалтинг", зараз середня ринкова вартість іпотечних кредитів становить 23,31%. Деякі навіть пропонують купити нерухомість на первинному ринку в кредит на 10 років під 32% річних. При цьому банки кредитують лише одиничні об'єкти.

"Точна вартість позик ДІУ буде відома після продажу облігацій на 500 млн грн", - пише видання.

У прес-службі установи сказали, що ставка розміщення має бути не вище 13% річних, щоб вони змогли знизити вартість ресурсів для банків. Якщо ж ринкові умови не дозволять розмістити цінні папери за такою ціною, їх емісія буде відкладена.

Останнє підвищення ставки рефінансування ДІУ було викликано тим, що установа змогла продати облігації лише під 14,3% річних. До цього інвестори погоджувалися купувати бонди ДІУ навіть під 9,5%, що дозволяло тримати ставку рефінансування на рівні 11%.

Партнерами ДІУ є 115 банків з 177 діючих в Україні кредитних установ. Однак його кошти для формування іпотечного портфеля використовує тільки частина з них. ДІУ рефінансує позики на термін від 5 до 30 років на суму від 75 тис. до 1 млн грн.

У 2012 році іпотечними кредитами за програмою ДІУ на 293,4 млн грн скористалися 1,2 тис. сімей. Це становить майже 15% загального гривневого приросту іпотечного портфеля банківської системи. Весь іпотечний портфель банків, включаючи валютні позики, за січень-листопад 2012 року скоротився на 10 млрд грн - до 60,4 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «ДІУ пообіцяла знизити ставку рефінансування іпотечних кредитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути