середа, 15 лютого 2017 08:54

Від візника до драйвера: романтика еволюції водійських професій

Від візника до драйвера: романтика еволюції водійських професій

Автомобіль давно і міцно увійшов в наше життя, ставши не тільки "не розкішшю, а засобом пересування", а й найсправжнішою мрією багатьох жителів планети.

Водій сьогодні, це окремий персонаж, який має свою філософію, стиль життя і світогляд, а робота водієм, до сих пір залишається популярною професією в усіх своїх різноманітних проявах.

Відомо, що водієм спочатку називали наставників і вчителів, що ведуть за собою учнів. Перших "водіїв", керуючих возами з потужністю в одну, дві, а іноді і чотири, і шість живих кінських сил, називали кучерами або візниками. Однак, з появою автомобілів, це визначення швидко приклеїлося до людини, що сидить за кермом авто.

Ще одна поширена назва - шофер, походить від французького слова, в перекладі означає "опалювач" або "кочегар"! Справа в тому, що робота водієм в той час, мала на увазі і регулярне підкидання дров або вугілля в спеціальну топку, за допомогою якої в резервуарах вироблявся пар, необхідний для руху автомобілів.

Робота водієм, вже багато років оповита ореолом романтики і з присмаком свободи і авантюризму, і оспівана не вперше в наших книгах і фільмах. Починаючи від відчайдушних таксистів і романтичних далекобійників, і закінчуючи американськими транспортувальниками нітрогліцерину часів Великої Депресії, які ризикували життям, робота водієм завжди приваблювала молодих людей.

Це й не дивно, адже в такий професії чимало романтики і вона не раз рятувала людські життя. Робота водієм "півторачки", що везе хліб по льоду озера в блокований гітлерівцями Ленінград, або водіння перевантаженої військової вантажівки в каравані на звивистих гірських дорогах Афганістану, що доставляє боєприпаси для далекої застави - такі професії, нікого не можуть залишити байдужим.

На початку Першої світової війни, щоб встигнути перехопити німецькі війська, що йдуть на Париж, мерія французької столиці використовувала 1200 таксомоторів, які вчасно доставили 6500 солдатів до річки Марна, що дозволило того разу врятувати столицю Франції від захоплення.

Сучасна людина, з гордістю називає себе автолюбителем або драйвером, найчастіше, не задовольняється "малим" і, не тільки користується власним автомобілем, а й з радістю знайде собі роботу водієм за смаком.

Починаючи від перших "Фіакрів" та відомих лондонських кебів, і закінчуючи величезними фурами-"довгомірами", які проїжджають в рейсах всю Євразію від краю до краю, робота водієм продовжує лідирувати в рейтингах популярності і саме її шукають найчастіше мешканці цивілізованої частини світу.

А комусь цілком може припасти до душі і робота водієм особистим. Відповідальність під час перевезення VIP-персон, для справжнього фаната авто, цілком компенсується можливістю посидіти за кермом дорогих і навіть унікальних марок автомобілів.

Немає сумніву, що в майбутньому робота водієм, наприклад, рейсового зорельота буде також не менш популярною, розбурхує уяву підростаючих поколінь.

Одне варто пам'ятати в усіх випадках: за кермом зорельота ти сидиш або керуєш пасажирським автобусом на периферії, робота водієм завжди вимагає неухильного дотримання правил безпеки і звичайно, дорожнього руху.

І тоді -все буде в порядку. Доброго всім шляху і ... "ні цвяха, ні жезла"!

Зараз ви читаєте новину «Від візника до драйвера: романтика еволюції водійських професій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути