неділя, 26 лютого 2012 19:30

Зволікання Порошенка може образити Януковича - експерт

Зволікання Порошенка може образити Януковича - експерт

Затягування Порошенка з відповіддю на пропозицію очолити Міністерство економіки може бути викликане його бажанням виторгувати собі більше незалежності та політичної свободи в уряді.

Він не хоче бути залежним від Хорошковського, вважає директор консалтингової агенції "Концепт ґруп" Олексій Краснопьоров.

В яку гру грає Порошенко, коли зволікає з відповіддю на пропозицію влади?

Тут питання в тому, що скоріше грають з Порошенком. Очевидно, що йому зробили пропозицію і зробили це публічно. Отже, це потрібно владі. Але Порошенко в лавах влади не потрібен опозиції. Він центр впливу, комунікатор між різними групами впливу. Тому опозиція робить все, аби не дати Петру Порошенку обійняти цю посаду і залишити його в стані опозиції.

Що треба владі?

Владі ж він треба як лояльний попутник, не пов'язаний з Партією регіонів. В цій якості він може посилити владу, убезпечити її від негативних для ПР результатів виборів 2012 року.

Тому Петро Порошенко не єдиний актор в цій грі. Це трикутник між Порошенко, з одного боку, владою та опозицією - з іншого. Порошенко цінний кадр — він вижив під час сутичок Тимошенко і Ющенко, це "любий друг", який залишився в політичній ієрархії Януковича. Ще недавно він претендував на посаду міністра закордонних справ. Петро Порошенко матиме вплив на майбутніх мажоритарників, буде комунікатором значної їх групи — це й потрібно владі і опозиції.

Як реагуватиме влада?

Відомо, що Віктор Янукович людина образлива і високо цінує свій вплив. Президент має право на таку самооцінку. Він звик, що його команди виконуються миттєво, а пропозиції приймаються із вдячністю. І тут ми бачимо, що Петро Олексійович дозволяє собі розмірковувати, чи хоче він стати мінстром економіки, чи, можливо, йому більш до вподоби інше міністерство. Зволікання Порошенка може образити Януковича.

Чому ж тоді він затягує з відповіддю?

Може бути і інший ефект, бо ми ж не знаємо, хто саме просовує Петра Порошенка. Можливо, роздумування - це виторговування собі широких можливостей для гри та вільної поведінки. Він не хоче залежати від Хорошковського, який буде коригувати мінекономіки і мінфін. Він не хоче бути людиною, якій зробили послугу. Тому йому мають бути дані певні гарантії для незалежної гри. В іншому разі, його посада буде титулом типу "герой України". Звучить красиво, але нічого не дає, окрім необхідності прослуховування розмов Азарова. Якщо таких гарантій не буде, то він відмовиться, нащо це йому?

То хто ж з ким грає?

Загалом йде дві гри. Перша — гра Петра Порошенка за свої впливи. Друга — гра за потужного комунікатора майбутніх мажоритарників, що буде вкрай важливо в майбутньому. Це гра між владою та опозицією.

Зараз ви читаєте новину «Зволікання Порошенка може образити Януковича - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути