Ексклюзиви
вівторок, 02 липня 2013 17:26

Жителі Врадіївки не можуть змиритися з тим, що третій ґвалтівник - на свободі — Різаненко

Жителі Врадіївки не можуть змиритися з тим, що третій ґвалтівник - на свободі — Різаненко
Павло Різаненко. Фото: pravo-znaty.org.ua

Місцеві жителі Врадіївки вимагають арешту міліціонера Євгена Дрижака, який причетний до зґвалтування та побиття 29-річної Ірини Крашкової. Народні ж депутати на місці виконують роль слідчих, які допомагають та контролюють дії правоохоронних органів.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав народний депутат від фракції "УДАР" Павло Різаненко.

Ви, разом із іншими народними депутатами, зранку виїхали до Врадіївки. Що там побачили, дізналися?

- Тут постійно перебуває кілька сотень людей, вони не розходяться. Також приїхала група народних депутатів — від "Свободи", "Батьківщини" та УДАРу. Зустрічалися із прокурором області, бо тут начальника Управління УМВС області, начальника міськрайонного відділу відсторонили, а прокурора міськрайонного — звільнили. Зараз всім займається обласна прокуратура.

Людей підняв цей випадок, але він не поодинокий, що і вплинуло на такі настрої. З кінця 2010 року — це вже третій випадок, коли в схожому стилі гвалтують та вбивають (в цьому випадку лише хотіли вбити і врятував щасливий випадок) молоду жінку.

Окрім того, люди не можуть змириться із тим, що потерпіла дала свідчення на трьох людей (вона не вагалась, бо була впевнена в тому, хто таке вчинив), але слідчий зробив клопотання згідно нового Кримінально- процесуального Кодексу з тим, щоби запобіжний засіб обрали лише двом — водію і Поліщуку, а Дрижаку — ні. Міліція стверджує, що він був на чергуванні, і був у приміщенні міліції, а люди кажуть, що його бачили біля сусіднього села. Та й можна було покинути приміщення відділку повз камери, через "чорний" вихід.

Чи відомо, чому вони її там лишили? Ви говорили про щасливий випадок..

- Вони її кинули, бо подумали що вона вже мертва — закидали гілляками і поїхали. Коли вона опритомніла — відповзла в сторону. А вони потім повернулися та шукали її. Це слова людей, які спілкувалися із її родичами.

Парубій каже, що разом із Корнацьким проводять розслідування "поки прокуратура і міліція бездіють".

- Працівники лікарні казали, що на працівників установи коли туди доставили потерпілу, і брали аналізи - тиснула керівник лікарні на підлеглих, щоби вони підмінили дані саме що стосуються Дрижака, проте вони відмовились. Міліція про це не знала, і прокуратура не знала, а народні депутати видавали ці факти і просили міліцію перевірити.

Яким чином ви із колегами впливаєте на ситуацію на місці?

- Ми залишаємось тут, спілкуємось із прокурором. Прокурор сказав, що зараз проводяться додаткові слідчі дії, і до кінця дня слідство повинне визначитись із своїм клопотанням про обрання-необрання запобіжного заходу. Сам Дрижак знаходиться в Миколаєві, в приміщенні прокуратури, під охороною спецпідрозділу "Альфа", і з ним проводяться слідчі дії зараз.

Тут нам самим доводиться бути слідчими, бо ми спілкуємося із людьми, встановлюємо інформацію, потім приходимо до прокурора, та вимагаємо, щоби вони ту інформацію перевірили. Ми переживаємо, щоби прокуратура та слідство не пішло шляхом збору інформації проти одних людей та ігнорування доказів проти Дрижака.

Ми тут зібралися, щоби продемонструвати правоохоронним органам, що ніщо просто та не відбудеться. Безкарність не буде пробачена.

Сьогодні міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко розповів, що міліція робить усе, аби об'єктивно розслідувати цю справу. Чи видно це на місці?

- В нормальній цивілізованій країні пан Захарченко мав би подати у відставку, бо коли працівники правоохоронних органів ґвалтують тих людей, яких вони мають захищати, то хто несе найвищу моральну відповідальність за таке? Керівництво. Це системна річ.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Врадіївки не можуть змиритися з тим, що третій ґвалтівник - на свободі — Різаненко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

62

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути