пʼятниця, 14 березня 2014 11:04

Загальмувати відокремлення Криму може одна людина в світі — політолог

Загальмувати відокремлення Криму може одна людина в світі — політолог
Фото: lenta-ua.net

Рішення про розпуск кримського парламенту, яке сьогодні може ухвалити Верховна Рада, не зупинить референдум.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Це вже будуть скоріше політико-правові дії, які демонструють незаконність, нелегітимність відокремлення Криму в Україні. Таке собі символічне покарання за сепаратистські дії. Але процес не зупинить. Загальмувати відокремлення Криму від України може лише одна людина в світі — Володимир Путін. Хоча таке навряд станеться. Питання в тому, чи буде дуже швидка анексія та приєднання до Росії після референдуму, чи його загальмують в статусі квазі-держави, аби почати консультації та переговори про визначення статусу півострова. Можуть вимагати від української влади пропозицій якомога ширшої автономії. Це робитимуть не для того, аби на них погодитися, а щоб потім цю модель використати для федералізації України — створення конфедерації", - зазначив він.

Говорячи про вчорашнє голосування за суддів Конституційного суду, експерт пояснив, що це була межа і завершення "медового місяця" у Верховній Раді.

"Він тривав декілька тижнів. Це був період деморалізації Партії регіонів та комуністів. Зараз вони вже "показують зуби" — демонструють свою опозиційність. Мовляв, не будуть погоджуватися на все, що їм пропонують. Це непрямий початок президентської виборчої кампанії. Як засвідчило друге голосування за суддів, поки в парламенті більшість є. Але в деяких питаннях можуть виникати проблеми, бо навіть серед членів коаліції можуть знайтися незгодні. Там зараз скоріше попутники, аніж союзники. Чим більше буде нерезультативних голосувань, тим підвищуватиметься вірогідність розпуску Верховної Ради. Ситуація повернеться у публічне русло протистояння та міжпартійних конфліктів", - зауважив Фесенко.

Коментуючи не призначення Володимира Стретовича суддею КСУ, політолог наголосив: "Він за свою парламентську діяльність сформував велике коло недругів. Тим більше, що не належить до правлячої партії. Крім того, була ситуація, коли п'ятим суддею мав бути хтось від "регіоналів". Пропонували Забарського, але це теж достатньо одіозна фігура. Для парламентської більшості цей варіант не був прийнятним. З усіх обраних суддів Шевчук має найбільш серйозну репутацію", - додав він.

Нагадаємо, вчора народні депутати обрали 4 із 5 суддів Конституційного суду України. Ними стали Микола Мельник, Сергій Сас, Ігор Спіденко і Станіслав Шевчука. Кандидатура Володимира Стретовича набрала лише 203 з необхідних 226 голосів.

Зараз ви читаєте новину «Загальмувати відокремлення Криму може одна людина в світі — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути