субота, 06 серпня 2011 19:12

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Захищаючи себе, Росія вимушена відстоювати Тимошенко - експерт

Захищаючи себе, Росія вимушена відстоювати Тимошенко - експерт

За арештом екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко стоїть спроба України натиснути на Росію та скасувати газові угоди 2009 року. Так вважає економічний експерт Борис Кушнірук, коментуючи причини зміни запобіжного заходу лідеру партії "Батьківщина".

За його словами, вона розпочалась кілька тижнів тому з "приватного" візита Путіна до Януковича у Крим.

"Уявити собі, що Путін приїжджає з приватним режимом — це вже забавно. Вони ж вважають себе великими, а тут, фактично, приїзд "простолюдина". Мета була дуже розмита, невідомо, про що вони говорили. За підсумками цієї приватної зустрічі українська сторона заявила, що "було знайдено аргументи для Росії, щоб знизити ціну на газ". Після того симптоматично випускають з-за ґрат на підписку про невиїзд двох учасників відбирання газу в "РосУкрЕнерго". Відпустили Макаренка та Шепітька. Це абсолютно взаємопов'язано. І було жестом доброї волі з боку української влади. Бо Росію зараз хвилює не стільки історія з газовими контрактами, скільки з шахрайствами "РосУкрЕнерго". Саме там Росія має підстави для хвилювання", - сказав експерт.

Проте, на думку Кушнірука, подальший розвиток ситуації довів непоступливість Росії та змусив Україну застосувати інші важелі впливу.

"Після того, як випустили Макаренка та Шепітька, оголосили, що, щойно вийде з відпустки Азаров, він одразу поїде домовлятися про нові газові угоди. І... нічого! Азаров вийшов з відпустки, але ніякої поїздки немає. Це вказує, що перемовини зайшли у глухий кут. Бо в Росії теж не хлопчики, які так просто піддаватимуться тискові. Тож, почалась "возня", підводні камені якої дуже важко вловити. Росія не хоче просто так відмовитись від контрактів, бо виглядатиме слабкою. А слабкість російське населення ніколи не вітало, тим більше, з українцями. Тож вона взамін прагне поступок з боку України. А Україна не збирається на них іти", - додав він.

"Арешт Тимошенко покликаний не стільки залякати опозицію, перевірити думку громадськості тощо, - все це нісенітниця! Все й так відомо. Якщо захочуть посадити, то за місяць це зроблять. Це просто бажання прискорити розгляд газового питання, бо для Росії вкрай вигідно затягнути його до зими. Саме взимку Росія дістає чудову нагоду викручувати руки своїм партнерам. І поспішна реакція російського керівництва на цей арешт лише підтверджує, що Росії натисли на дуже болючу точку. Це просто автоматична реакція. І на нас чекає цікавий і, можливо, зовсім несподіваний розвиток подій.

Позитив в арешті Тимошенко саме в тому, що ці донецькі хлопці нарешті заспокоїлись і зрозуміли, що Росія ніколи не має ніяких дружніх стосунків, а керується лише інтересами. Або раби, або вороги. А рабами донецькі бути зовсім не бажають", - зауважив Кушнірук.

Сам експерт вважає, що у відборі газу та справі "РосУкрЕнерго" є ознаки міжнародного шахрайства, і саме тому Росія панічно боїться міжнародного суду в цій справі.

"Перевищила Тимошенко повноваження чи ні, це внутрішня справа України. А от, якщо наша держава поставить питання руба, чи було шахрайство при відборі газу, то це спільне шахрайство "Нафтогазу" та "Газпрому". Щоб розмитнити той газ, потрібно було укласти дві удавані угоди. Заднім числом підписали угоду про те, що "Нафтогаз" продав якийсь уявний газ за певною ціною, і в той-таки день за тією-таки ціною "Газпром" продав його назад. Це стовідсотково удавана угода з погляду будь-якого законодавства. Бо вона не має ніякого сенсу, крім прикриття іншої угоди — привласнення газу "РосУкрЕнерго". Удавані угоди завжди пов'язані з шахрайством.

Участь у всьому цьому "Газпрому" — велика проблема для Росії. І, коли були розборки у Стокгольмському суді, саме за наполяганням Росії, Тимошенко відкликала будь-які згадки про "Газпром". У зв'язку з цим дуже цікавим є процес, який Тимошенко проводить у США. Там якраз ніяк не можна обійти спільної оборудки "Нафтогазу" та "Газпрому".
Це все спрямовано не стільки проти "РосУкрЕнерго" (з формального погляду, у них просто нахабно забрали газ, без жодного права на це), скільки проти участі "Газпрому" в таких махінаціях. Захищаючи себе, Росія вимушена захищати Тимошенко", - підсумував Кушнірук.

Зараз ви читаєте новину «Захищаючи себе, Росія вимушена відстоювати Тимошенко - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути