пʼятниця, 06 липня 2012 13:56

Спецтема: Боротьба за "мову"

Янукович підпише мовний закон, щоб не нервувати Путіна - Фесенко

Янукович підпише мовний закон, щоб не нервувати Путіна - Фесенко
За словами Фесенка, з точки зору виборів мовний закон вирішує дуже багато. Фото: PHL

Найімовірніше, що Президент України Віктор Янукович підпише мовний законопроект, аби догодити своїй партії та не зіпсувати відносини з сусідньою Росією.

Про це заявив у коментарі Gazeta.ua керівник Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко.

"Є обставини, які змусять Януковича підписати мовний закон. Назву дві причини, чому він його підпише, - говорить політолог. - По-перше, абсолютно очевидно, що цей закон дуже потрібний Партії регіонів. Інакше б його так не проштовхували. Він відіграє роль однієї з головних виборчих технологій для Партії регіонів. Це спосіб мобілізувати російськомовних виборців, розділяти виборців і політиків на своїх і чужих".

За словами Фесенка, коли кажуть, що цей закон абсолютно неактуальний і нічого не вирішує, то з точки зору виборів він вирішує дуже багато.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мовний" закон не може бути направлений на підпис президенту - Литвин

"Він мобілізує людей за ознакою ідентичності. Мова - одна з головних ознак ідентичності. І досвід попередніх наших виборів за останні 10 років свідчить, що мовне питання є дуже ефективним мобілізуючим чинником. Тому для "регіоналів" це дуже важливо й президент наврядчи піде проти інтересів своєї партії", - зазначив політичний експерт.

Другою причиною він назвав важливою не стільки в підписанні, скільки в неможливості застосування вета.

"Відомо, що 12 липня до нас приїздить Путін. Якщо напередодні цього візиту Янукович ветує мовний закон, то це розглядатиметься як недружній крок по відношенню до Росії. І наврядчи сам Янукович, і адміністрація президента будуть псувати атмосферу цього візиту, створювати ось такі штучні перешкоди. Тому, якщо не затягнеться сама процедура підписання цього законопроекту в парламенті, то Янукович не застосовуватиме таких крайніх заходів у вигляді ветування, щоб не нервувати Путіна", - підкреслив Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «Янукович підпише мовний закон, щоб не нервувати Путіна - Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути