пʼятниця, 22 лютого 2013 13:52

"Випустити Тимошенко за кордон - єдиний можливий сценарій, який би задовольнив захід"

"Випустити Тимошенко за кордон - єдиний можливий сценарій, який би задовольнив захід"
Володимир Фесенко. Фото: obozrevatel.com

У ЗМІ з'явилася інформації щодо того, що Євросоюзу й США піде на розморожування відносин із Україною та підписання Угоди про асоціацію за умови, що Юлії Тимошенко зможе виїхати за кордон, наприклад для лікування. Натомість, за інформацією джерел, Віктор Янукович готовий піти на це, але за умови, що Тимошенко ніколи не повернеться в Україну і не буде брати участь у публічній політиці.

Політолог Володимир Фесенко не виключає, що подібні перемовини можуть мати місце. Однак, як він пояснив в інтерв'ю Gazeta.ua, ніхто не може гарантувати не участі Тимошенко хоча б не активно, в українській політиці.

Наскільки імовірним є такий сценарій?

- Те, що відбувається обговорення самої можливості вивезення Тимошенко за кордон для лікування, думаю, є цілком можливий. Ще минулому року була така інформації, її підтверджували як закордонні, так і наші джерела. Навіть Кузьмін свого часу не виключав, що такий варіант можливий. Але потім це питання затихло. Зараз воно стало знову актуальним через те, що  розв'язання питання Тимошенко і Луценка є однією з основних умов підписання Угоди з ЄС.

Чи можна забезпечити не участь Тимошенко в українській політиці?

- Цього гарантувати ніхто не зможе. Взагалі, я сумніваюся, що Янукович прямо сказав: "Ми готові (вивезти Тимошенко за кордон — ред.), але нехай вона не бере участі у політиці". Тут є нюанси. Я припускаю, що мала місце "помилка перекладу".

Могло обговорюватися саме питання про те, чи зможе Тимошенко брати участь у політиці і Януковича, певно, про це питали. Але оскільки вона поїде за кордон для лікування, то за нею залишається судимість, є ще й ризик нових справ і нового арешту. І саме це Янукович міг ставити за аргументи того, Тимошенко не може брати участь у політиці, оскільки є судимою.

Та й ставити вимоги, що, мовляв, "ми її вам віддамо, а ви її не відпускайте до нас" - це не серйозно. Ніхто не зможе цього гарантувати. Треба розуміти, що сама Тимошенко, якщо навіть опиниться за кордоном, спробує брати участь у політиці. Не прямо, як кандидат у президенти, а скоріше опосередковано-інформаційно в якості певних заяв, інтерв'ю і т.д.

Наскільки реально можна дійсно забезпечити вивезення Тимошенко закордон?

- Не виключаю, що якісь домовленості з цього приводу можуть бути досягнуті. У будь-якому разі, якщо десь ближче до червня буде чітка установка на те, що нам треба все ж таки підписати угоду з Європейським Союзом і якщо буде чітке розуміння серед наших можновладців, перш за все самого Януковича, що без розв'язання питання Тимошенко, цього не можна зробити, - тоді ми не виключаємо, що такий варіант може бути реалізований.

Вважаю, що це один із найбільш імовірних сценаріїв розв'язання проблеми Тимошенко

Як до цього може поставитися сама Тимошенко, чи погодиться вона виїхати з України?

- Звичайно, вона розуміє ризики такого сценарію. Але припускаю, що публічно вона буде заперечувати своє бажання виїхати за кордон, буде казати, що вона не виїде з країни, але публічні заяви це одне, а реальні справи — інше. Є здоров'я і є необхідність повернутися, хоча б опосередковано, у політику. І це все їй буде легше робити із-за кордону, ніж з в'язниці.

Тому, думаю, вона на це може погодитися. І після відмов, потім скажуть: погіршилося здоров'я, виникла небезпека для життя, тому рідні та близькі переконали Юлію Володимирівну, що це треба зробити просто заради того, щоби вижити.

Чи можливі інші сценарії звільнення Тимошенко?

- Для заходу важливо, щоби ця проблема хоча б частково була розв'язано. По Луценку це було б зробити легше - його можуть звільнити умовно-достроково для лікування, тим паче у нього менший термін ув'язнення, ніж у Тимошенко.

Щодо Тимошенко, то все складніше, і не тільки юридично. Випускати її для того, щоби вона брала участь у політиці — ніхто не хоче. І це дуже добре розуміють на заході: переконати українську владу звільнити Тимошенко за однією, чи іншою юридичною формулою — не вдасться. Тому вони запропонували такий проміжний компромісний варіант. Це єдиний більш-менш реалістичний варіант звільнення Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «"Випустити Тимошенко за кордон - єдиний можливий сценарій, який би задовольнив захід"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути