понеділок, 20 травня 2013 10:48

Висування Тимошенко зберегло б опозиції обличчя — політолог

Висування Тимошенко зберегло б опозиції обличчя — політолог
Кость Бондаренко. Фото: obozrevatel.com

Декларацією, яка була озвучена на мітингу 18 травня, опозиція підкреслила, що не має єдності.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Кость Бондаренко.

"Вони ні про що не домовилися. Було і так зрозуміло, що у другому турі виборів опозиційний електорат буде підтримувати одного із кандидатів від опозиції. Бо тільки один має шанс туди потрапити. Було б дивно, якби хтось із цих кандидатів, Тягнибок, Кличко чи Яценюк у разі свого не проходження до другого туру закликав би своїх виборців голосувати за Януковича. В даній ситуації це було б більш, ніж дивно. Опозиція таким чином продемонструвала свою переконаність у тому, що у другий тур потрапляє Янукович. Інакше вони б змоделювали іншу ситуацію: у другий тур, умовно кажучи, виходять Яценюк та Кличко, тоді як бути із цією декларацією?! Зараз опозиція вибрала найгірший варіант із усіх, які були можливі", - зауважив він.

За словами експерта, народ очікував, що у суботу опозиція заявить про єдиного кандидата у першому турі. "Але опозиціонери розписалися, що єдиного кандидата не буде. Тут ще є одна цікава умова. Вони сказали: "Якщо вибори не будуть в один тур". Наскільки мені відомо, проекту закону про вибори в один тур немає ні у Партії регіонів, ні у опозиції. Для Януковича такі схеми — пониження його статусу, можливостей та впливу", - зазначив Бондаренко.

Політолог вважає, що таким чином опозиціонери дурять народ. "Їхня формула розшифровується наступним чином: "Забудьте про єдиного кандидата. Його не буде. Йдіть на вибори, голосуйте, як підказує вам совість, а у другому турі підтримайте опозиціонера". Наприклад, я сподівався, що вони оберуть іншу схему - заявлять: "Ми висуваємо Юлію Тимошенко". Всі розуміють, що вона не зможе брати участі у виборах навіть якщо вийде по помилуванню, бо не матиме права балотуватися. Але ця формула б дозволила зберегти обличчя опозиції. А потім 24 серпня, на день народження Леніна чи Бандери треба було б зробити заяву і назвати єдиного кандидата", - наголосив він.

Бондаренко припускає, що через це у першому турі виборів буде близько десяти опозиційних кандидатів. "Це розпорошує голоси. Я не здивуюся, якщо у другий тур таким чином вийде Тягнибок. Бо у нього, на відміну від інших, є свій ядерний електорат. Крім того, якщо не буде графи "Проти всіх", радикально налаштовані люди також його підтримають. Тягнибок Януковичу програє. Тому я не тішу себе ілюзіями, що у 2015 році будуть якість зміни. Янукович прийшов серйозно і на довго", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Висування Тимошенко зберегло б опозиції обличчя — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути