середа, 17 грудня 2014 13:56

Всеукраїнське батальйонне братство звернулося з вимогою до президента призначити свого представника на голову Антикорупційного бюро

Всеукраїнське батальйонне братство звернулося з вимогою до президента призначити свого представника на голову Антикорупційного бюро

Після Помаранчевого Майдану 2004-2005 рр. представники Партії регіонів говорили, що народ видохся як мінімум на десять років і не вірили, що буде Євромайдан. Зараз на рівні громадянського суспільстві все частіше обговорюється ймовірність третього майдану.

Днями в інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція на тему "Як припинити війну на Сході України", організована "Всеукраїнським батальйонним братством" (ВББ) – організацією, що створена, зокрема, з метою захисту соціальних і політичних прав усіх учасників війни, в т. ч. волонтерів та незалежних журналістів. Підтримати побратимів прийшли представники багатьох громадських організацій: Спілки матерів України, Автомайдану, Об'єднання патріотів України, профспілкового руху, батальйону "Айдар", "Азов", "Правого сектора" та інших.

За словами учасників прес-конференції, керівництво України протягом усього 2014-го року показало неефективність. "Спочатку без єдиного пострілу Яценюк і Турчинов здали Крим, а потім Порошенко призначив непрофесійного міністра оборони. За жертви в Іловайскому котлі досі ніхто не відповів. За людські втрати навіть колишні міністри повинні нести відповідальність, щоб новим міністрам було зась", – заявили члени Батальйонного Братства.

На думку Олександра Лупейка, правозахисника та керівника юридичного блоку організації, ситуація з Кримом відрізнялася від звичайного стану речей і керівництву України потрібно було на це негайно реагувати.

"Де-факто ми мали військову агресію Російської Федерації, яку не заперечував і сам президент Путін, ми бачили посягання на територіальну цілісність, суверенітет і Конституційний лад України. Як юрист, я запитую себе: чи були у України правові інструменти для того, щоб, відповідно до законодавства, адекватно відреагувати на це? Так, були. Це Закон "Про правовий режим надзвичайного стану" та Закон "Про правовий режим воєнного стану". Тоді низка політиків і експертів говорили про необхідність введення воєнного стану, і всі підстави для цього були. Тим більше, що ще десять років тому в Криму були спеціально дислоковані військові частини на цей випадок. У результаті ми втратили Крим. А далі, як наслідок, все ця військова експансія перекинулася на материкову Україну, і призвела до повномасштабної війни на Сході", – підкреслив правозахисник.

На думку Олександра Лупейка, якщо ситуація не зміниться, скоро буде третій майдан. Тому що корупція, проти якої боролися українці, збереглася у всіх правоохоронних органах (прокуратура, суди, СБУ, податкова міліція), і коріння її – в Кабінеті міністрів та Верховній Раді України (про що свідчить небажання влади змінювати підходи до державних закупівель тощо).

Неприємний момент полягає в тому, що винні в цьому люди, які привласнили собі завоювання Майдану. "Згадаймо, як не пускали їх ініціатори Майдану на трибуну, скандуючи "Майдан – без політиків!" І як згодом цими ж політиками велися переговори з минулою владою, аж до трагічних подій на Майдані з Небесною сотнею. А зараз вони не вживають заходів щодо конфіскації майна минулої влади, і всіляко допомагають їй. Спотворили суть люстрації, замість відсторонення від влади політиків, які протягом 23-х років незалежності довели країну до масштабної кризи, все звели до чистки чиновників середньої ланки. По суті, нинішня влада є контрреволюціонерами", – вважає Лупейко.

"Не перемігши внутрішнього ворога, який сьогодні знаходиться тут, у Києві, ми ніколи не зможемо подолати і зовнішнього ворога в особі російського агресора, – сказав заступник голови ВББ Костянтин Ільченко. – Всім здоровим силам, усім тим, кому довіряє народ, прийшов час консолідуватися. А народ сьогодні довіряє лише тим, хто зі зброєю в руках захищає нашу Батьківщину, не шкодуючи свого здоров'я і свого життя".

Костянтин Ільченко заявив, що керівництво країни давно було зобов'язане запровадити воєнний стан. Замість цього в інтернеті стали цілеспрямовано з'являтися фейки, в яких громадськості брешуть, що нібито введення воєнного стану зробить неможливим отримання кредиту від МВФ. Насправді, нещодавно в "Економічній правді" офіційний представник МВФ заявив, що це – неправда, і у статуті цієї організації подібних положень немає.

"Батальйонне братство змусить діяти нинішню владу в інтересах країни, – сказав Валерій Шашкін, заступник голови ВББ. – Ми не підтримуємо переворотів, ми не підтримуємо нових революцій, ми виступаємо за те, щоб кожен, хто сидить у владному кріслі – починаючи від президента і закінчуючи останнім чиновником – відчував відповідальність за свої дії або бездіяльність, і відчував постійний контроль з боку громадськості. Зокрема, в Антикорупційному Бюро потрібен представник ВББ".

Учасники прес-конференції акцентували увагу, що по закінченні 100 днів роботи нового парламенту, а саме – 1 березня 2015 року, буде підвищений попит до результатів роботи влади, і невідповідність очікуванням народу призведе до третього майдану.

Голова ВББ В'ячеслав Фурса сказав, що Україна, на превеликий жаль, стала територією, на якій з'ясовують стосунки супердержави світу. "За таких обставин зупинити війну непросто, ще складніше, коли управлінська і політична верхівка країни складається із зрадників, саботажників, корупціонерів. А на Сході в цей час тисячі наших людей страждають і гинуть", – наголосив В'ячеслав Фурса.

За словами керівника ВББ, режим перемир'я є фіктивним. Супротивник не дотримується Мінських домовленостей, і не буде дотримуватися нових угод, які б протоколи не були підписані. Введення воєнного стану змусить чиновників працювати, в першу чергу, в інтересах армії та вибудовувати оборонну роботу з урахуванням її потреб, а не вигадувати гучні і безглузді популістські проекти Яценюка на кшталт побудови "Стіни" (а замість неї – копати траншею, яка є абсолютною нісенітницею з військової точки зору).

"Для того щоб вистояти і перемогти у боротьбі з ворогом, Україна повинна мати відповідні правові, управлінські, економічні та військові інструменти. Якщо називати речі своїми іменами, то на Донбасі відбувається війна. Але у правовому вимірі там триває антитерористична операція – АТО, якою формально керує СБУ і яка не передбачає створення фронтів, побудови потужних укріплень, створення ставки верховного головнокомандувача. Правовий режим АТО не дозволяє армії в повній мірі використовувати свої можливості в боротьбі з ворогом. Більше того, цей режим призводить до управлінського хаосу і підриває бойовий дух бійців. Що це за АТО, за якої відбувається 4-та мобілізація в країні? Хто може назвати хоча б одну країну світу, в якій би під час АТО застосовувалися ракети, танки, важка артилерія та винищувачі?" – акцентував В'ячеслав Фурса.

Учасники прес-конференції сформулювали свої вимоги до керівництва країни. Насамперед, вони вимагають ввести воєнний стан у країні і, як наслідок, змінити структуру управління військовими підрозділами армії, Нацгвардії і добровольчими батальйонами. Керівництво обороною країни повинен очолити Верховний головнокомандувач особисто. Також ВББ вимагає змінити персональний склад керівництва Міністерства оборони, Генерального штабу та силових структур. Необхідно терміново провести аудит Міністерства оборони, ввести в комісію представників, які безпосередньо воюють на Сході країни.

ВББ назвало ключові вимоги до чинної влади: рекомендувати на голову Антикорупційного Бюро України представника Батальйонного братства; щомісяця проводити зустрічі представників батальйонів і керівництва країни. Братство наполягає, щоб представники воюючих батальйонів в якості спостерігачів також були представлені в РНБО і в моніторингової місії ОБСЄ для проведення більш ефективних переговорів з питання обміну полоненими і припинення війни на Сході України.

В'ячеслав Фурса підкреслив, що Батальйонне братство звертається до нової влади не з пропозиціями, а з вимогами: "Ми чекаємо на реакцію від президента Порошенка і прем'єр-міністра Яценюка10 днів. Всі представники сотень Майдану сьогодні воюють на фронті, тому влада стала відчувати себе безкарною, але наші побратими уповноважили нас заявити, що вони готові повернутися до Києва у будь-який момент, якщо влада не пристане на наші умови".

Зараз ви читаєте новину «Всеукраїнське батальйонне братство звернулося з вимогою до президента призначити свого представника на голову Антикорупційного бюро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути